Thanks For Your Support

Tuesday, August 17, 2021

Happy Birthday Danisha

Alhamdulillah 
Happy Birthday Adik ❤️πŸ’™πŸ€πŸ’›

Adik ni panggilan anak kedua sal. Sampaikan Muhammad pun panggil dia “Adik”

Lahir 25 Syaaban.
Hari ni 16 August,
Alhamdulillah adik dah 12 tahun usianya.


Simple celebration.
Decoration by us 🎈 

Tukang tiup belon, 
Kakak, adik, muhammad. Guna manual pump beli kat shoppe. Seronok pulak diorg berjemaah buat 100 belon sebesar 20cm.

Mama tukang ikat belon. Sampai melecet jari.

Sempena bulan Merdeka, kami jadikan warna bendera Malaysia, Merah Biru Putih Kuning sebagai pilihan. 

Mula tu, penuh la belon kat dinding. Tapi lepas tu, dia asik jatuh aje. Banyak kali adjust nak bagi u shape terbalik tu stick and stay kat dinding tu. Tapi tak tahan lama. Sebahagian belon tu jatuh jugak.

Disebabkan kesian tengok mama asik betulkan belon yang kejap-kejap jatuh tu, maka hero kesayangan kami pun datang hulurkan bantuan. Dia memang tak boleh tengok isteri kesayangan buat kerja sorang-sorangπŸ˜…

Suami pun tolong adjust balik. 
Satu persatu belon yang dah diselitkan kat ballon chain tu di buka. 

So hasil dia, belon kat dinding secoet aje yang tinggal. Selebihnya landing kat bawah aje. Bole la kan, asal ada feel celebration tu.

Happy diorg dapat spend masa tanpa gadget bila kusyuk siapkan simple deco.





















Thursday, July 8, 2021

Pengalaman Vaksin Dengan Sinovac Di Dewan Berlian UITM Puncak Alam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pembaca setia.

Hari ni 7/7/2021
Hari Rabu
Merupakan antara hari bersejarah Sal, bila ni kali pertama Sal bersetuju untuk teruskan usaha berganding bahu mengurangkan statistik covid19 di Malaysia.



Nak kata neves, tak jugak. Mungkin sebab dah biasa dengan jarum yang lebih besar lagi sejak 2006 dulu.

Sebab sal antara pesakit Hypertyroid yang kerap terima rawatan di HUKM satu masa dulu. Rawatan yang macam mana?

Rawatan yang mana sal perlu lakukan ujian darah. Bukan sikit-sikit darah di ambil sebagai sample. Tapi biasanya 4 bekas sekali ambil. Sebab pesakit hypertyroid ni, biasanya doktor nak kan ujian makmal untuk TSH,  liver  panel, kolestrol, bacaan buah pinggang dan ada lagi beberapa ujian darah yang sal dah lupa dah. Sebab dah 8 tahun sal off checkup rutin. Disebabkan hypertyroid sal dah normal.
Alhamdulillah.

Jadi, hari ni memang sal lahawlawala Quwatailabillah saja.

Pasrah menyerah sepenuhnya pada Allah yang menggerakkan segala-galanya.

Tapi,
Sebelum tu, sal search jugak beberapa perkara sebelum di cucuk vaksin ni.

1. Sal search lokasi. Macam mana bayangan tempat yang diberikan oleh My Sejahtera tu

2. Lepas tu, sal ambik tau juga vaksin jenis apa yang ada kat pusat yang ditempatkan sal tu. Supaya kita faham, macam mana fungsi vaksin tersebut pada penerima

3. Sal tanya juga pendapat sahabat yang dah dicucuk. Majoriti bagi semangat yang buatkan kita terus tanak fokus pada cerita-cerita negetif tentang kesan vaksin.

4. Pilih pakaian yang sesuai untuk kita selak bahu nanti.

5. Siap sedia pen dan power bank penuh bateri. Jangan ler bawa power bank kosong. Sebab bukan 5-10 minit nak dok situ. 


Sebelum gi pusat Vaksin, pastikan kita selfie puas-puas penuh memori fon dulu ye. 
Hahaha.


Ni blog Sal, jadi okay la kan sal simpan gambar-gambar yang dah snap bersusun ni dalam entry ni sebagai kenangan diri dan anak-anak nanti.


Pastikan kita bersiap. 
Buat naik semangat diri sendiri aje pun. Sebab bagi sal, bersiap ni antara cara sal naikkan motivasi dan kekal berenergy.


Jangan sesekali pegi search statement-statement mereka yang tak setuju dengan vaksin. Ikutkan tak setuju, sal antara yang skeptikal juga dengan benda baru ni. Ye la, kita ni hidup dalam dunia social media kan sekarang, jadi berita dan cerita negetif tu, banyak sangat dan mudah terbaca kat fb ig wasap dan lain-lain. Cuma, sal tak layan Twitter. Dan tiktok pun tak aktif sangat dah sekarang. 


Pstttttt.
Tudung pink ni, Nadia Zainal yang bagi. Customer cum sahabat sal dari Negeri Sembilan.
Terima kasih Adik sayang sudi hadiahkan tudung warna kesukaan kak sal ni. Semoga diberi kebaikkan dunia akhirat buat Nad sekeluarga. 


Tudung pink, bag pun harus pink. Bag pink tu bag SHOM. Kita matchkan dengan tudung free dan cantik ni,


Lepas tu baju pulak, sal carik baju yang sleeveless. Lepas tu pakai dengan cardigan putih. Supaya mudah nak inject nanti.

Tapi, nasihat sal, jangan la pegi pusat-pusat yang berkaitan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia ni, korang gi pakai baju putih. Memang tak kena gaya, korang akan di panggil DOKTOR oleh petugas PPV πŸ˜…
Sal dah kena tadi.


Petugas tu siap kejar berlari sambil panggil “doktor, doktor, ada orang kena anxiety attack”
πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Ohhh emmm geee πŸ˜–

Masa tu sal tengah berjalan ngam-ngam kat lorong nak pergi bilik menunggu 15 minit lepas dicucuk.

Hahahhaha.
Tercengang terus kat situ bila Petugas tu bersungguh berlari minta sal tolong handle Anxiety person tu.


Dia tak tahu agaknya, sal dulu pun Anxiety person jugak. Almost 2 years. Sal always rasa macam esok akan mati. Sebab masa tu palpitation memang kerap. Sesak nafas sentiasa ada. Lemah badan. Cepat gelisah. Perut cepat masuk angin, asid reflux. Tidur berpeluh. Jap-jap bangun mengejut sebab takut nak tidur. Takut sebab kenangkan macam mana la kalau tidur nanti aku mati?πŸ˜°πŸ˜…

Antara cara sal handle masalah anxiety ni adalah, dengan cara jaga makan. Tu dari segi fizikalnya. Sal stop makan seafood dan telur almost 3 years. Setiap orang reaction badan mereka berbeza. Kita sendiri boleh identify, badan kita jenis macam mana. 

Pemakanan mempengaruhi badan tau. Dulu memang tak jaga makan. Masa makan pun tak jaga. Suka makan lepas pukul 11 malam sampai 2 pagi. Tak bagus sangat rutin macam ni.

Dari segi rohani, memang sal ubah gaya hidup untuk non stop istighfar dan selawat walau hari-hari sal tau, sal ada buat dosa. Sob sobbbb😌 berzikir bukan sebab alim. Tapi sebab tau antara jalan untuk keluar dari penyakit adalah selalu zikrullah. 

Nak-nak dalam kita memuji manusia lain, contoh dalam facebook kan, bila ternampak orang tu post gambar cantik comey, sebaiknya dahulukan dengan ucapan subhanallah, MashaAllah atau Alhamdulillah. Tujuan dia, ni antara cara elak orang yang dipuji terkena Ain. Hasad mata. Yang tak faham dengan jelas apa pun hasad mata, boleh search youtube. Cari sharing ustaz ustazah yang diyakini.

Dan hari ni, hingga saat ni, sal mohon Allah buang penyakit tu dari hinggap semula. Memang tak best ada feeling Anxiety ni. Sal kena masa tahun 2014-2017

Apa yang sal boleh rumuskan, Anxiety ni boleh jadi pada diri sal sendiri, kerana diri kita terlalu takut jika kita tak capai sesuatu. Kita terlalu push diri. Push diri tu bagus untuk kebaikkan kita. Tapi, jangan lupa, usah menidakkan yang rancangan Allah adalah sebaik-baiknya. Kita terlalu nekad dengan kehendak kita hingga mengarahkan Allah untuk beri apa yang kita nak. Hingga berdoa pun, kita berdoa untuk Allah aturkan sekian sekian ikut cara kita.

Wahai sahabat,
Covid ni satu rahmat.

Allah sedang didik kita dan buktikan pada kita, yang kehidupan kita ni, hebat kita ni, bukan kita punya. Kita tak ada kuasa. Apa saja yang kita ada, semua Allah punya. 

Allah sayang kita. Dia taknak kita lalai dan rasa hebat dengan sikap keAKUan diri.

Apa tu sikap keAKUan diri?
Semua ni ada dalam Affirmation yang kita biasa laung-laungkan bila belajar dalam sesi motivasi bisnez.

Itu la dia keAKUan diri.

Kita Affirms yang kita hebat. Kita boleh. Kita money magnet, kita boleh ubah apa yang kita mahukan. Apa yang kita specifickan, kita boleh capai.

Sal antara yang belajar dan diajar ilmu tu dulu. Mungkin ada yang tak setuju. Tapi, ni pengalaman sal. Bila kita terlalu keAKUan, Allah akan bawa kita balik semula ke pangkal pelukan nya dengan pelbagai ujian.

Jika kita kuat, kita akan sabar melayan dan terus bertahan.

Jika kita lemah dan terlalu ikut perasaan, kita akan hanyut dengan tekanan.

Panjang pulak kisah ni. Kita nak cerita pengalaman Vaksin je kanπŸ˜…

Ok sambung balik…..





Full ootd jap gi la ye. Tengok, doktor ke tak doktorπŸ˜…


Ni baru sampai parking.
Jarak rumah dan Dewan Berlian UITM Puncak Alam ni dalam 1KM saja. Alhamdulillah rezeki sungguh dapat lokasi yang paling dekat dengan rumah.


Kita letak sini kenangan info vaksin sendiri di Apps My Sejahtera.


Ni diruangan sebelum saringan. Lepas check suhu, kita akan duduk di sini untuk tunggu giliran di saring di dua kaunter lagi.

1 kaunter petugas.
1 lagi kaunter Dr perubatan.

Mereka akan tanya sejarah kesihatan kita.

Masa mula-mula sampai, suhu 38.1 sebab panas kan jalan kaki. Lepas 2 minit scan Lagi, baru turun 37.


Lama betul tak pegang IC sendiri. Sebab IC sal dan anak-anak memang suami yang tolong simpankan dalam purse dia. Sal tak ada purse. Letak sepah aje barang dalam bag. So suami prihatin tolong jagakan semua document isteri dia ni. 


Ni dah nak sampai turn untuk masuk dewan berlian yang berekon. Hari ni 4000 penerima vaksin dipanggil untuk terima suntikan Sinovac di UITM Puncak Alam ni. Ramai kan. 


Lepas dah ditanya soalan oleh petugas pemberi vaksin, kita akan duduk di sini untuk di saring oleh Doktot. Petugas akan beri 2 borang dan papan menulis. 


Kat belakang tu meja pertama untuk kita scan di apps My Sejahtera dan terima borang untuk diisi. Baca dengan teliti dan isi borang setenang hati. In shaa Allah ni johad kita untuk kesejahteraan bersama. 


Sambil-sambil isi masa lapang menunggu kan, so kita snap gambar kakiπŸ˜‚


“Secara tidak langsung kita boleh melindungi golongan berisiko yang tidak layak untuk terima suntikan vaksin”
Ayat ni buat sal terkenangkan anak-anak dan anak kecil lain. Kita usaha protect mereka dengan gerakkan diri kita untuk divaksin. 

Tak dinafikan, ada golongan yang tak terima vaksin dengan pandangan mereka sendiri. Tapi, kita tak perlu berdebat dengan percakapan atau penulisan, kita lakukan part kita saja. Berserah sepenuhnya pada Allah.


Ni dah lepas saringan dengan Doktor Nazimah Ab Mumin. Baik Doktor ni dan baik sangat semua petugas PPV Dewan Berlian UITM Puncak Alam. 5 bintang service. Penuh adab dan tinggi kesabaran.


Ni la bilik vaksin. 
Jangan risau, dalam Bilik injection kita takkan bercampur dengan lelaki. Satu bilik dua orang dan dua-dua perempuan. 


Alhamdulillah no palpitation bila dah nak sampai turn.


Lepas dah siap cucuk, kita akan ke bilik menunggu 15 minit. Kat sini kita akan diberi tarikh untuk dapatkan dose kedua. Tarikh tak boleh pilih. 

Kesan disuntik vaksin sinovac dewan berlian uitm puncak alam
Dah keluar bilik menunggu, jangan lupa abadikan kenangan di photo booth.



Kesan disuntik vaksin sinovac dewan berlian uitm puncak alam


Masa kat sini, sila bawa bertenang ye. Bagi peluang orang lain tenang2 bergambar. Ikut turn kita. Jangan main serbu aje. Tak lari photo booth ni. Dan kita yang bergambar tu pun, jangan la sampai seratus keping nak snap kanπŸ˜…


Peneman setia.
Abamg belakang tu interframe☺️




Ni nak balik dah. Sebelum balik pun ambik la seketul gambar. Alhamdulillah legaaaa settled dose pertama.

Apa sal rasa bila kena inject Sinovac?
Kena inject tu tak sakit. Nurse KKM semua pandai jalankan tugas

Apa sal rasa lepas 5 minit kena inject dengan Sinovac?
Rasa dia, kat bahagian kena inject tu macam tegang jap. Sebab vaksin tengah bertindak balas kan. Kejap je. Tak sakit pun. 
Lepas tu ada la rasa macam pusing sekejap. Macam kita lepas period tu pusing dia. Kejap je. Lepas tu ok dah.

Sebab tu ramai kata, jangan biarkan perut kosong masa nak pegi ambik vaksin. Pastikan makan makanan berat. Sebab kita nak beratur tu 2 jam. 

Apa rasa lepas sejam dua di vaksin dengan Sinovac?
Rasa ok. Tak ada lenguh tanga. Tak ada pening. Makan macam biasa. Alhamdulillah semua ok je. Jangan risau ye sahabat-sahabat. Sinovac ok.

Apa kesan Sinovac pada penghidap Asthma, Hypertyroid dan Sinus?
Sal pengidap Asma, Hypertyroid Grave Disease dan Sinus.
So far almost 24 hours, Sinovac ni ok dengan badan.


Balik rumah kita sambung jadi cikgu English, BM dan Pendidikan Islam. Tu tandanya, Alhamdulillah Sinovac ok je sahabat. Dont worrry ya. Sal pun worry jugak sebenarnya malam sebelum ambik tu. Tapi bola dah experience sendiri, apa yang sal boleh kongsikan adalah, Sinovac pun ok je. Tak perlu takut dengan apa jenis vaksin yang dah kerajaan sediakan untuk kita. In shaa Allah kita serah pada yang lebih berilmu. 

Semoga ikhtiar kita untuk kekalkan kesejateraan negara, berjaya dengan kesatian dan kesetiaan rakyat pada negara.










Sunday, July 4, 2021

CDM Conference 2021


Assalamualaikum 
Selamat sejahtera

Sal nak share apa aktiviti kami pada January 2021 ni.
Seperti biasa, setiap tahun pasti akan ada satu persidangan besar-besaran untuk top leaders dari seluruh Malaysia.

Cuma zaman pandemik ni, kita masih tak boleh lakukan aktiviti bersemuka kan. Jadi, ni merupakan kali pertama Syarikat menganjurkan CDM CONFERENCE secara dalam talian. Kami gunakan platform zoom sebagai pengganti perjumpaan kami seperti tahun-tahun yang sebelum ni.

last year, 2020 covid dah muncul. Tapi masa tu tak berapa kritikal lagi gelombang jangkitan. So sempat lah kami merasa CDM CONFERENCE 2020 di Hotel Bangi, Yang dulu dikenali sebagai Hotel Equatorial dan Hotel Bangi-Putrajaya kalau tak silap sal. Dia dekat-dekat dengan club golf Bangi.



Kami diminta untuk memakai thema crown. Jadi, sal pilih ulang pakai semula baju dress kembang yang ditempah dari Anna Wong Showroom berwarna biru frozen ni. Crown tu beli semalamnya kat one one shop. RM19. Kalau tahu kat DIY lagi murah dan cantik, memang sal beli yang tu je. Comel tau crown kat DIY tu. Senang pakai dan nampak lebih classy.



Mega event ni dihadiri oleh 200+ Crown Diamond Manager yang terpilih saja. 
Terpilih tu, terpilih yang macam mana? 
Adakah pilih kasih?

Semestinya tidak. 
Sebab bisnez ni konsep dia tak ada konsep kipas mengipas sama sekali. 
Yang terpilih untuk hadiri Mega Event syarikat ni, biasanya adalah Crown Diamond Manager yang dah capai sasaran yang ditetapkan syarikat. Sasaran dia pun tak la berat mana. Masih boleh dipenuhi kriteria yang syarikat inginkan.

Bisnez ni jenis orang atas goyang kaki ke?
Huhuuu.
Bisnez ni macam konsep keluarga la senang cerita. Nak bagi mudah faham kan,so sal suka gunakan konsep keluarga. Leader ni, Dia macam ibu dan ayah, dalam keluarga, ibu dan ayah paling gigih berusaha nak pastikan anak-anak dapat menikmati keperluan sebaiknya. Jika ibu dan ayah sambil lewa, kehidupan anak-anak pun pasti akan kurang dapat dipenuhi.

Jadi, memang tak kan ada konsep orang bawah buat, orang atas dapat.

konsep dia, siapa buat, dia dapat. Siapa buat lebih, dia dapat lebih. Siapa tak buat, semestinya dapat kurang dan sampai masa, takkan dapat langsung.



Sambil layan CDM Conference dengan penuh kusyuk, sebelum tu persiapkan diri da dengan telan herba Maharani untuk lebih segar lagi. Dan siap dep dep muka kasi fresh and glowing dengan travel kit Infinence. Lepas tu bancuh MIn kaffe panas-panas buat lagi energetic nak serap new idea dan aura ratusan usahawan hebat yang lain.


Punya la special zoom ni, sampaikan link pun syarikat sediakan khas untuk individu. Maknanya, yang tak ada unique link zoom ni, memang tak boleh access CDM CONFERENCE 2021 ni.




Ni main game.


Alhamdulillah all CDM dapat Free Premium Beautiful new series Short Bra


Seksi bentuk belakang short bra Thera ni.




Thank you SHOM for having us.