Saturday, November 17, 2018




Rindunya kat anak-anak. Masuk malam ni, 2 malam dah kita berpisah sementara. Tapi apalah sangat berpisah dalam satu negeri pun. Bila kenangkan orang lain yang dari seberang tu, bertahun-tahun tahan emosi tinggalkan keluarga untuk rezeki. Ceh.. pujuk hati namanya πŸ˜…

Sesekali perlu berpisah sementara. Supaya kita saling muhasabah diri. 

Sebab biasanya, bila apa yang kita sayang tu dah tak ada depan mata, baru la kita akan nampak kebaikkan mereka. Dan selalunya, bila yang kita dah biasa berdampingan tu tak ada depan mata, baru la kita akan tau erti syukur nikmat.

Syukurnya ada anak. Syukurnya ada anak yang sihat. Syukurnya ada anak yang dengar kata. Syukurnya ada anak yang walau kita marah-marah mereka teruk macam mana pun, mereka tetap datang peluk kita dan bercakap lembut dengan kita. Baiknya hati anak-anak syurga ni. Allah beri mereka sebagai hadiah. Dan mereka juga adalah amanah dan ujian buat sal.

Sesekali jauh ni, timbul rasa kesal. Kesal sebab ada masa terlalu garang dengan mereka. Tapi mama nak kakak, adik, Muhammad jadi orang. Sebab tu mama garang. Bukan soal masih kecil tak boleh ditegur. Sebenarnya, masa kecil ni la paling mudah nak lentur. Dah garang, lepas tu pandai-pandai la pujuk dengan hadiahkan barang. Sebab setiap kali mama garang, mama akan minta maaf. Peluk diorang. Sebab tak nak mereka berdendam. Dan alhamdulillah mereka sangat faham kenapa ada beberapa perkara mama akan jadi garang.

Garang untuk kebaikkan.
Dari rebung la nak kena tegur. Supaya jadi orang yang menjaga adab.


Follow orang terbukti berjaya, Anda pasti terpaksa berjaya




Alhamdulillah. Tq Allah hadiahkan suami terbaik. Pagi ni breakfast air tangan suami. Siap min kaffe dibancuhkan untuk kita. Bezanya masa berkerja dulu. Dulu masa sama-sama kerja, selalu makan hati sebab suami tak nak bantu langsung urusan memasak, mengemas dan jaga anak. Rupanya, kepala dia sarat. Sarat nak fikir cara untuk upgrade ekonomi keluarga. Isteri tau minta itu ini dan minta bawa pergi sana sini je. Sekarang alhamdulillah. Lega rasa bila suami sentiasa ringan tulang bantu kerja-kerja isteri. 



Ramai sangat jutawan kata, nak berjaya kena follow orang yang dah terbukti berjaya. 

Follow apa? 
Hari ni mentor sal ada kat class. Majlis ilmu percuma setiap sabtu disediakan oleh beliau dan pasangan. Jadi, sal pun follow. Follow untuk ikut jejak langkah beliau ke majlis ilmu. Rasa tak best jika just mulut dan tulisan kat facebook je asik sebut i follow we follow. Tapi tindakan sal tak menzahirkan kata-kata yang sal tulis tu. Sebab tindakan lebih menjadi dari kata-kata.

 Let's walk the talk.

Word vs action.
Let's trust action.


Mentor semangat memberi. 

Banyak nya ayat power tentang Premium Beautiful korset dari proven success mentor kami ni. Patut la jual Premium Beautiful cash mudah aje power close customer.

Mentor sal yang power ilmu Premium Beautiful ni, kami panggil dia Kak Na. Dalam business ni, dia bukan orang biasa-biasa. Dah 16 tahun dalam business ni. Tapi cara dia bercakap, cara dia berpakaian, cara kehidupan dia, sangat bersederhana. Dari dulu lagi sal tertarik dengan sikap Kak Na yang sangat humble. 

Kak Na ni semangat rimau.
Kalau dia kata dia nak capai, dia akan buat sampai betul-betul dapat. Dia capai bukan melalui kata-kata. Tapi melalui bukti tindakan.



Dari didikan beliau la, hingga ke hari ni sal dan team dapat upgrade pemikiran dan perubahan hidup 360 darjah. Kerana ayat power yang beliau sentiasa kongsikan secara percuma la yang banyak membina keyakinan sal dan team untuk jual Premium Beautiful harga 4 angka ni secara cash. Dan kerana aura beliau yang sentiasa diserap setiap kali dapat peluang belajar secara fizikal macam ni la, yang buatkan semangat sal in shaa Allah tak kan luntur, walau jatuh bangun, orang keluar masuk dalam team. Tak sama sebenarnya pencapaian orang yang belajar online, dengan orang yang berguru secara berdepan. Feel dia lain. Pencapaian dia juga berbeza. 

Jika belajar secara online boleh buatkan kita berjaya, logik sebenarnya jika sekolah tak perlu diwujudkan lagi. Kerana anak-anak kita boleh belajar melalui dalam talian je. 

Tapi, kenapa kerajaan sanggup keluarkan juta ringgit untuk bina sekolah? 
Kerana teknik sentuhan secara mata bertentang mata lebih berkesan untuk mendidik pelajar yang lebih berjaya.

Sama juga dalam bisnez. Memang kita boleh berjaya menjual tanpa pergi class. Tapi dari pengalaman setahun jagung sal, agak mustahil untuk kita membina rangkaian jika kita sambil lewa dengan class fizikal. 




Hargai peluang selagi ada. Sal dah pernah rasa sunyi masa CDC Kak Na tak ada buat seketika. Jadi, bila Kak Na muncul semula kerana kesiankan kami yang masih mahu membina, maka sal tak nak sia-siakan peluang yang ada. Kufur nikmat namanya jika sal sambil lewa dengan setiap projek yang Kak Na dan Abg Lan sediakan untuk kami.

Kita selalu kata Nak.
Kita selalu tanya diri, apa lagi nak buat.
Kita selalu keliru apa perlu buat.

Jadi bila ada someone yang sudi genggam tangan kita, sambil pimpin tangan kita untuk keluar dari gua gelap, maka, sal akan usahakan untuk sentiasa komit apa yang perlu.

Bukti kan pada diri sendiri.
Bersaing dengan diri.
Lawan segala halangan.
Jika kita layan, kejayaan makin jauh dari kita.

Allah bagi masalah bukan untuk kita fikirkan masalah. Tapi di baginya kita masalah, supaya kita sabar dan terus berusaha. Bertindak. Belajar dari kesilapan. 



Hargai pengorbanan seorang "ibu" jika ingin mudah segala urusan dalam business mahupun kehidupan.



Terima kasih CDC Hajah Siti Rohana untuk ilmu dan masa yang diberikan pada kami semua.


Anda berminat nak berniaga dengan free cost marketing?
Mentor proven success?
Syarikat dan product dah cecah 27 tahun?
Bonus tak pernah miss masuk akaun setiap bulan? (Bagi yang ada buat sales la, sebab ni bukan skim goyang kaki)

Tak perlu ragu-ragu pun sebenarnya dengan business ni. Sebab sal pun bermula dari bawah. Dari zero. Sampai dah boleh faham apa sebenarnya konsep plan marketing business ni. Plan yang telus. Tak memaksa dan tak menekan sesiapa. Cuma untuk yang interested nak berjaya cepat, tak perlu terlalu teruja dengan konsep material yang ditonjolkan oleh mana-mana pihak. Sebab tak ada kejayaan tanpa pengorbanan. Tapi pengorbanan yang dilakukan, semestinya berbaloi dengan apa yang kita dah tempuhi. Jadi, alang-alang berniaga, biar buat sampai jadi. Sampai kita boleh clear hutang peribadi. Sampai kita boleh belanja keluarga tanpa tunggu bonus setahun gaji.

Berminat nak berniaga dengan sal dan team, jom jana pendapatan tambahan keluarga.


Friday, November 16, 2018

J&T Courier Service The Best

Yess. The best ever courier service.

J&T thanks for this great experience.
This is my first and last to use your bad bad bad courier service.

Tajuk entry ni memang positif.
Tak gamak sebenarnya nak tulis review negative macam ni. 

Im sorry J & T Express Malaysia.

Tapi sal share supaya anda tak terkena pengalaman yang sama macam ni.

ELAKKAN GUNA SERVICE J&T Ekspress jika anda nak post sesuatu ke Sabah dan Sarawak!
J&T Very Bad service
J&T Very Bad service
J&T Very Bad service

10 hari sal dan customer tunggu.
6 hari parcel stuck di Klang.

Bila call center J&T, dia kata tak de transport nak ke Sarawak.
Bila piyem thru messenger, J&T jawab diorang kena tunggu pelepasan kastam.

Sal hantar baju dalam kot. 
Bukan hantar dadah.
Pun 6 hari stuck kat Klang ke.

4 hari lagi pulak,
Dia melompat lompat ke sibu.
Lepas tu Miri.
Dah sampai Miri baru sent ke Limbang.
Sebab alamat customer ni di Hospital Limbang.

Dah sampai area Limbang,
Dia mesej bagi tau suruh collect sendiri kat center Limbang.
Sebab diorg tak hantar ke Limbang. 
Own collect by receiver.
Part ni yang sal hangin.
Sebab, dah la 10 hari tunggu.
Lepas tu boleh pulak suruh kutip sendiri.

Masa nak hantar parcel ni,
Dah siap tanya dah, masuk tak limbang.
Diorg kata masuk je.
Sekarang bila parcel dah sampai,
Diorang kata kena collct sendiri pulak.

Ya Allah kesian customer.
Kalau dekat je tempat collection tu tak pe jugak.
Kalau amik masa lebih 40 minit memang kesian sangat.

Teruk la servixe J&T ni.
Ko dah tau tak hantar ke alamat-alamat tertentu, ko tak payah la gatal terima parcel orang. Menyusahkan pihak penghantar dan penerima.




J&T very bad service!
Tak patut kot suh orang collect sendiri.



Untuk semenanjung mungkin ok.
Untuk Sabah Sarawak,
Terpulang jika anda nak gunakan khidmat mereka.

Bagi sal,
Cukup sekali.

Nak nangis ke tak. Tak yah la kot kan πŸ˜…Redha je. Sebab Alhamdulillah customer pun baik sangat. Penyabar orangnya. Siap dia yang tolong tenangkan sal. Patut la layak jadi Doktor perubatan.

Dah 10 hari sent barang guna "new courier service", tapi still tak sampai-sampai lagi. 

Sebelum ni pernah pos barang pada Malaysian guna pos laju ke USA. Tak sampai 7 hari dah sampai pada customer.

Ni hantar ke Sarawak. Dalam Malaysia pun. Guna new courier service yang warna merah putih tu. Tapi parcel tak gerak-gerak lagi. Tobat. 1st and last in shaa Allah πŸ˜‚ 

Dari kami naik flight ke Krabi, sampai balik. Barang still pending.

Jadi, pengajarannya. Setia aje la pada yang satu. Otai tetap berbisa. Pegang teguh pada yang berpengalaman dalam bidang mereka. Niat nak support bisnez baru, tapi, Poslaju jugak the best. Sebab lepas 4 hari new courier service tu delay parcel ke customer, sal hantar gift pada customer tersebut guna pos laju pulak. Alhamdulillah, yang gift tu dah sampai. Yang parcel dari new courier service tu tak sampai-sampai lagi 🀣

Very bad experience with J&T Ekspres

Pengalaman pertama dan in shaa Allah tak repeat dah. Tobat nasuha terus.

Wednesday, November 7, 2018

Celebrate Hari Jadi Ibu Di Glory Beach Resort Port Dickson

Macam tak caya je. Akhirnya sal update juga kisah bercuti dengan family awal tahun 2017 hari tu. Hahah. Pekasam dah gambar ni. Sekarang dah nak masuk 2019 dah. Baru tetiba sampai seru nak up all the pictures untuk kenangan anak cucu cicit.

Ni kisah kami sekeluarga. 6 Beradik luangkan masa untuk berkumpul sempena ulangtahun kelahiran Ibu tercinta kami Puan Hafsah yang ke? Alamak sal tak ingat. Yang sal tau ibu dan ayah lahir tahun merdeka 1957.

Sal memang dah ada kat PD dah masa ni. Sebab ada CDM Conference kat Lexis. Lexis dengan Glory Beach Resort PD ni sebelah sebelah je. Jalan kaki pun sampai.

Jadi, kami stay 3 hari 2 malam kat sini. Ambik apartment yang ada 3 bilik. Sekali bawa mak abah ke sini.

Tips jika anda nak jadikan Glory Beach Resort ni sebagai pilihan, sal sarankan, masa dapat bilik nanti, kalau bilik tu hujung sangat, tak bersih penuh taik cicak, better uol call reception dan minta tukar bilik yang lebih proper. Sebab sal dah kena. So memang tak best bila dapat bilik hujung. Rumah yang penuh najis kumbahan cicak. Aircond pun hidup segan mati tak mahu. Masa check in kat Glory Beach Resort ni, sal tak de. Sal tengah focus duduk dalam ballroom Lexis dengar penyampaian mega plan tahun 2017 di CDM Conference. So, en suami yang arrangekan sesi check in hotel ni. Dan suami pulak jenis asal boleh la labu. Dia malas nak complaint punya orang. Terlebih positif sangat pun tak boleh :D
Maka, pasrah la kami sekelurga bermalam dalam apartment 3 bilik yang kurang selesa keadaan dalamannya.

Jadi, uol kena memilih sikit tau bila decide untuk jadikan Glory Beach Resort ni sebagai tempat percutian keluarga. 

Yang gambar bawah-bawah ni semua, ni apartment yang abang sal duduk sekeluarga. Apartment diorang tak suram dan bersih je. Dapat pun tingkat 1. Apartment kami tingkat 8. Hujung dunia. Siap ada gambar seram lagi kat dinding living hall tau. Sampaikan rasa nak tido malam pun gelisah je. Tak lena dibuatnya. Nyenyak tak nyenyak aje la tido. Rasa semacam. Perabot pun yang old version punya. Yang abang sal punya ni memang ok. Dia stay blok E. Sal tak ingat dah blok apa. Rasa macam A or B macam tu la.

Tema hari ni semua pakai biru. Sempena warna kegemaran ibu.

 Makan Minum semua share share sediakan. Terima kasih pada adik beradik yang sediakan minuman dan makanan untuk kami semua.
















 Kesian Muhammad. Masa ni dia takut air lagi. So tu yang duduk termenung aje la kat tepi kolam.

 Oh em Gee. Mak mak sangat ni.



 Ingat lagi, masa jejalan kat sini, kaki Muhammad macam terpijak benda tajam. Dia punya meraung tu, habis satu pantai ni cuak. Kita ingat apa la yang teruk sangat dia pijak tu. Rupanya duri kecik je. Tak darah pun. Buat suspen aje tau Muhammad ni. Dia memang tak boleh kalau luka sikit. Dia punya meraung tu kalah meraung kena pukul :D

 The Next morning. Hari ketiga kami di Port Dickson. 
Ok la breakfast kay Glory Beach resort ni. Banyak jugak pilihan makanan pagi dia.

 Kami makan srambled egg. Minum orange. Kopi O. Sebelum sambung aktiviti seterusnya.



 Adik beradik dan ipar duai.

 Mak dan Ibu

 Sesekali minum pagi sesama.



 Aktiviti memanah pun ada kat Glory Beach Resort Port Dickson ni.

 Sambung jalan tepi pantai sementara yang lain dengan aktiviti pagi masing-masing.




 Konon tadi tak nak mandi kolam. Sekali, hmmmmmmmm. Budak dan air tak dapay dipisahkan. Dengan baju tido terjun kolam.

 Ready nak check out dah.

 Muhammad dan Raessa. Kecik-kecik macam ni bole la. Dah besar mama kerat jari tu :D

 Sebelum gerak balik rumah, kami 6 kereta konvoi pergi lunch dulu.




 Kat PD ni tempat makan yang agak menarik tak banyak. Agak susah juga nak buat pilihan. Jadi pilihan kami sekeluarga lunch ni, makan kat sini. Nasi campur dengan makanan laut bakar. Coconut shake pun ada.

Kakak ipar sal grab ubat gigi Marine Essence dan Sabun serbuk Eziclean yang handal memutihkan baju. Almaklumla, nurse kan. Mak bidan ni.