Wednesday, August 30, 2017

Our Raving Fans

She is our regular customer. Sekali beli, mesti akan beli 4 angka terus. Nama Puan yang murah senyum ni Puan Azlina Hashim. Umur dah cecah 52 Tahun. Anak tiga orang. Puan Azlina ni actually boleh dikatakan Boss kat company beliau. Yang mana company Puan Azlina usahakan adalah company Interior Design. Jadi memang perlu sangat la orang yang kuat berkerja ni jaga kesihatan diri dengan product SHOM yang very high quality. 


Apa tu raving fans?
Boleh dikatakan dalam bahasa yang mudah faham, raving fans tu macam DIE HARD FANS jugak la. Dalam bisnez, kita perlu sangat ada Raving Fans ni. Bukan kata retis je perlu ada Raving Fans. Tapi kita yang nak berniaga lama ni pun kena bina Raving Fans jugak. 

Tujuan dia supaya kita mudah menjalankan urus niaga. Ye la bila orang dah suka, kita buat apa pun, kita jual apa pun, kita macam mana sekali pun, dia tetap 'come to me, sayang sayang sayang'

Macam mana nak bina raving fans?
Kalau yang berniaga dengan Sal, simple je sal jawab. ikut je ilmu-ilmu atau gerak kerja yang sal tunjukkan. walaupun sal bukan tahap Dato Seri Diva lagi. Eh salah. Walaupun sal bukan tahap Dato Seri Vida lagi, tapi dengan ilmu yang sal cuba buat dan ilmu strategi Personal Branding yang sal ada berguru, In shaa Allah cara nak dapatkan Raving Fans tu sangat membantu. If awak tak follow jawapan dia in shaa Allah membatu la kita kat situ.

Ni lepas hantar anak ke sekolah baru lari ke stokis untuk dapatkan stok yang customer kirim. Sal memang tak simpan stok tepi sinki. Sal simpan stok kat HQ. Orang order baru kita amik. Sebab usually orang yang order dari sal memang akan beli secara 4 angka terus. Alhamdulillah, It's All happen just because of the knowledge that we have and we apply.

Cuma untuk uol yang 1st timer nak berniaga, sal advice, at least ada kan la beberapa stock in hand
1. Jimat Masa, Jimat Minyak dan Maybe Jimat Toll uol nak ulang alik ke HQ atau Stokis.
2. Lega bila ada stok in hand, Nak-nak Herba Maharani dan Premium Beautiful. Sebab due jenis product hot ni customer memang pesen tak boleh tunggu punya. Kalau diorang dah nak, time tu jugak diorang nak. Buatnya time diorang nak tu kita tak de stok? Mau berpeluh tiak nak dapatkan stock. Lepas tu nak dapatkan stock pulak, stock habis kat stokis. Haruuuuuu!

Jadi, kalau uol teringin sangat nak berniaga, jom jual product orang dulu. Nak pulak product yang Viral. Yang memang orang cari because of the quality. 


Malam hantar anak Tuisyen pulak. 
Ni antara rutin sal bila hari anak-anak sekolah.
Kalau uol rasa uol busy tak cukup masa. Sal pun rasa benda yang sama. Cuma sal pejam mata je buat semua rutin ni, Sebab kalau layan rasa busy, memang kita akan busy sepanjang usia. Tak de apa yang akan berubah melainkan mampu bertabah je bila always layan alasan "Saya busy"

Sekarang cuba ubah. Ubah dengan pemahaman yang kita tak busy, kita cuma productive je ;)



No comments:

Post a Comment