Tuesday, September 29, 2015

Love both of u Alza and Merc C Class

You can't expect to see change if u never do anything differently..

One of the most important keys to SUCCESS is having the discipline to do what you know you should do even when you don't feel like doing it.

I never dreamed about success but i worked for it!

Work hard in silence then let success make the noise...


Kunci kejayaan adalah DIRI SENDIRI... Kalau kita masih tercari-cari apa tu kunci kejayaan, bagaimana nak capai kejayaan, apa rahsia kejayaan? 

Jawapannya adalah tengok kembali diri sendiri. Kunci kejayaan adalah pada diri anda sendiri. Bukan pada orang lain. 

Tak kira la apa je yang kita tahu, ilmu yang kita ada, buku yang kita baca, kursus yang kita dah hadiri...Tapi kalau suara dalam diri sendiri mengatakan tak nak buat, tak lalu buat dan putus asa cepat, kejayaan pun takut nak datang menghampiri kita.

Cinta pertama...

Buah hati idaman...

Merenung ke luar jendela...
Tiada yang lama, tiada lah yang baru...

Memang sekarang ni sal prefer keluar ke mana-mana dengan Merc sebab lebih selesa bawa dan selesa jugak pada yang duduk di sebelah dan belakang pemandu.

Alhamdulillah dari tak de kereta, terus dua biji kereta Allah pinjamkan untuk kami sekeluarga.

Sayang nak jual Alza walau ada masa rasa macam membazir pulak bila bayar bulanan RM700 sebulan tanpa guna. Sampai masa nanti nak kena keluar bajet untuk maintanance minyak hitam, tayar dan sebagainye pulak...Dan sal pulak bukan jenis yang suka drive coz sekarang ni memang husband yang 24 jam akan bawa sal ke mana-mana...Alhamdulillah best pulak bila sepanjang masa boleh bercinta dengan suami sejak pengorbanan awal yang kami lakukan 3 tahun dulu makin mendatangkan nikmat yang tak terungkap dengan kata-kata...

Memang bukan senang nak senang tapi percayalah yang ianya TAK MUSTAHIL...Jadi berbalik pada kisah tadi, Memang jarang sangat kami gunakan Alza sekarang ni melainkan untuk ke kedai berdekatan rumah je. Road tax insurance pun still lagi cecah 4 angka setahun sebab sal baru pakai Alza ni dalam masa hampir 4 tahun n pernah accident so tu yang insurance still tinggi lagi dan ada lima tahun lagi untuk habis bayar...Tapi seriously SAYANG SANGAT NAK LET GO this sentimental value car...sobsob...

Yup...we live in a big city!!! Jadi dream big tu sangat lah perlu...Gambar ni kenangan masa awal tahun 2012 yang mana ni merupakan kereta pertama yang sal keluarkan selepas 6 bulan berniaga jual PB corset bersama TLC. 

Cabaran teramat sangat masa nak keluarkan sebijik kereta full loan ni...Masa ni gaji memang dah full commitment...Berapa kali apply pun masih tak lepas loan bank sampaikan 3 bulan baru dapat solution iaitu lepas sal attachkan sekali payslip side income dari hasil berniaga Premium beautiful... Bayangkan betapa kritikalnya tahap kewangan sal waktu tu sampaikan nak keluarkan sebijik kereta tempatan yang berharga RM68,000 pun bank tak nak luluskan kerana very high komitmen. 

End up bila attach sekali payslip business baru lepas full loan untuk Alza ni... Niat nak keluar kereta baru masa ni adalah sebab kami bergerak dengan kereta yang dipinjamkan oleh ayah mertua. Kereta yang sedia ada pula kerap rosak dan perlukan duit yang banyak setiap bulan untuk baiki kerosakan demi kerosakan yang ada. So the best solution adalah sal apply new car untuk mudahkan pergerakan nak buat business PB ni sungguh-sungguh. Perasaan masa dapat pegang stering Alza ni rasa macam dapat pegang stering Porsche je sebab memang tak sangka impian jangka masa pendek untuk pakai kereta baru walau ianye hanya kereta tempatan tercapai...Dari sini sal makin berani tanam impian untuk makin berjaya dalam business Premium Beautiful.


Jangan tipu diri sendiri bila kita kata "aku selesa dengan hidup aku sekarang...buat apa nak pening-pening buat benda lain" Memalukan bila kita menipu diri sendiri sedangkan majoriti yang duduk di bandar besar Kuala Lumpur hari ni hidup dalam tekanan. Tertekan dengan pendapatan yang hanya cukup-cukup makan. 

Anda selesa ke bila keluar pagi balik petang, cukup bulan dapat gaji hanya lepas untuk rolling hutang. 

Sal pernah ada dalam situasi tu dulu selama SEPULUH TAHUN!!! Bila dikenang balik sejarah silam dengan pendapatan kurang dari 3,000 sebulan buatkan air mata bergenang mengingatkan betapa pentingkan diri sendiri nye sal ni dulu...Nak hidup macam orang gaji sepuluh ribu tapi tak mampu...yang mampu sal buat hanya amik kesempatan dengan berbelanja gunakan sepenuhnye TIGA kad kredit setiap kali nak rasa mewah. Memalukan sungguh Salleha yang dulu! Ego! Malas! Sombong bodoh namanya.

Untuk anda yang ada dalam situasi tekanan yang sama seperti sal dulu, untuk anda yang berimpian nak bebas masa dan bebas berbelanja, mulakan segera langkah pertama anda untuk ubah kehidupan 360 darjah. In shaa Allah niat yang baik pasti Allah akan bantu tunjukkan jalan. Jangan takut untuk berubah, tapi takutlah bila kita masih hidup dalam tekanan yang sama. Buat bisnez PB ni best sangat sebab antara benefit yang kami dapat adalah Duit Kereta FREE!!! Every months extra bonus tabungan kereta akan di bank in dalam akaun bergantung pada total sales kita setiap bulan. Once cukup syarat untuk layak tabung kereta, boleh la kita berangan nak drive bawa balik kereta bernilai 200,000 ke atas parking depan rumah.

If you can dream it, you can achieve it!!!



6 comments: