Monday, March 23, 2015

Today i am thankful

Work Hard.
Stay Humble.





Tetiba hari ni rasa nak share dengan uol antara kisah yang selalu sal buat masa mula-mula nak berhijrah ke arah yang lebih positif. Pada yang baru melangkah untuk nak mulakan hidup baru sure akan rasa agak stress dengan macam-macam dugaan yang kita memang tak kan boleh jangka kan dipermulaan ni...betul kan? Sama je la macam sal masa mula-mula buat bisnez ni pun, memang banyakkkkk sangat masalah yang datang non stop. Tapi actually bila kita anggap tu adalah masalah, memang betul la ia akan sentiasa menjadi bentuk masalah.

Sal kuatkan diri dengan selalu pujuk diri sendiri...ye la..bertuah la kalau kita nak harapkan orang lain untuk pujuk hati kita. Jadi antara yang sal suka buat masa tu adalah dengar lagu Maher Zain...LAGU IN SHAA ALLAH...setiap pagi masa kat ofis, after habis baca ayatul kursi and Yassin, sure sal akan dengar lagu in shaa Allah ni sebab sal suka sangat lirik lagu ni. Lirik dia seolah-olah kena sangat dengan jiwa sal yang selalu rasa tertekan dengan perubahan hidup yang baru pada masa tu.

Biasa la, sesiapa pun yang baru nak berubah ke arah yang lebih baik, pasti akan lalui pelbagai kisah yang kurang menarik terlebih dahulu kan. Tapi bila ingat balik kenangan dulu-dulu tu, buat kan sal rasa bersyukur sangat sangat sangat sebab doa sal untuk diluaskan pintu rezeki dan dipermudahkan segala urusan, Allah mula makbulkan. 

"TANDA DOA KITA DI TERIMA ADALAH BILAMANA KITA MULA BERUSAHA"

So uol yang sometimes kusut-kusut kat ofis or dalam kereta masa nak pergi or balik kerja tu, boleh jugak la kalau nak hayati lirik lagu yang menyentuh kalbu ni. Sikit sebanyak boleh la naik kan balik semangat kita dan buatkan kita sentiasa rasa bersyukur kerana Allah sentiasa ada dengan kita.


"Insha Allah"
Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost
And That you’re so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never lose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah 
Insha Allah you`ll find your way

Every time you commit one more mistake
You feel you can`t repent
And that it’s way too late
You`re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never lose hope
Cause Allah is always by your side

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
O Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way
Showed me the way 

Insha Allah 
Insha Allah we`ll find our way








 This is Throwback picture...
kenangan tahun 2009 di tempat kerja lama sal di Bandar Sri Damansara. Sembilan tahun sal duduk di tempat yang sama dengan kerja yang sama dan gaji bulann yang tak banyak beza. Alhamdulillah Allah tempatkan sal kat sini...Di sini la bermula perubahan hidup 360 Darjah..Kalau tak kerana tekanan hidup, sure sal masih akan duduk di kerusi yang sama, meja yang sama, gaji yang sama, tekanan yang sama, minda yang sama cuma HUTANG saja makin berbeza...iaitu makin terasa bebanan kewangan bilamana increment tak naik ketara.



Alhamdulillah tekanan di atas buatkan sal nekad untuk terus buat sesuatu yang luar biasa.

Sal tak biasa mengajar orang lain,
sal tak biasa bercakap benda yang positif pada orang lain,
sal tak biasa kalau tak bergolek depan tv lepas waktu kerja,
sal tak biasa keluar belajar hingga lewat malam,
sal tak biasa memotivasikan sesiapa,
sal tak biasa......ya Allah serius banyak nye yang sal memang tak biasa...
tapi tu dulu la...

Sekarang Alhamdulillah banyak perkara yang luar biasa dapat sal lakukan bila ada di kalangan mereka yang beraura positif.

Allah knows what is the best for me
and when it's best for me to have it.

I always remember this, Allah knows what is the best for us...so why should we complain.
We always want the sunshine, but he knowa there must be rain.

Alhamdulillah I'M DONE!
CRYING
FIGHTHING
TRYING
I'm just Done!!!




No comments:

Post a Comment