Wednesday, November 26, 2014

Renew Passport for me. And new paspport for husband and kids.

24 November 2015. Monday.
Jalan Duta, Kementerian Dalam Negeri Kuala Lumpur.



Hari ni hari buat passport seMalaysia agaknye sebab penuh nye umat manusia dalam bangunan ni. Antara reason ramai orang yang ke jalan duta ni hari ni adalah, hari ni bermulanya school holiday!

Yeayyyyyy...jom anak-anak..sambil bercuti sambil follow mama untuk urusan business.
Sempena Top Leaders Circle akan ada event untuk Grand Award pertama di Singapore, jadi preparation untuk passport wajib di buat.


Pagi-pagi dah bertapa kat sini.
And ootd hari ni Damia tanya "kenapa mama pakai pink..kan kakak n adik pakai biru" huhuuu..Ok mama tak banyak baju biru la kakak. Danish dah ala-ala KPOP dah dengan style seluar ketat n rambut gerbang dia tu.


Lama jugak la sampai ke petang kami berkampung dalan pejabat imigresen jalan duta ni. Kiranya sempat la makan, minum, buanga apa yang perlu dan Danish sempat tido lena dalam bilik persalinan yang ada di sediakan di pejabat imingresen ni. So buat ibu-ibu yang menyusu, tempat untuk anda menyusukan bayi anda dengan penuh selesa ada disediakan di dalam bangunan ni ;)


Bila dah lama sangat menunggu memang danish akan mula cari idea baru untuk   menyakat kakak-kakak nye ;)


Ni muka masing-masing bila kena marah.
Heheheheheh tergelak mama tak jadi marah bila diorang suka buat muka comel setiap kali mama jegil mata tanda marah..hahahhahahah.

PROCEDURE UNTUK BUAT PASSPORT SEKARANG...
Untuk yang first time nak buat passport Malaysia untuk ke luar negara, tugas uol hanya standby photostat IC je.

Untuk yang nak renew passport, perlu bawa passport lama.

Tak perlu bawa gambar dah macam dulu-dulu tu. Sebab sekarang semua gambar memang akan di ambil betul-betul depan kaunter imigresen tu jugak. Maknanye, tunggu nombor giliran kita di panggil, bagi ic, kemudian pegawai imigresen akan suruh uol standby menghadap kamera yang ada di setiap kaunter passport. Senang kan ;)

Tapi pastikan pakai color yang terang la untuk bergambar. Kalau tak selamat la untuk pakai shawl empat segi yang disediakan kat situ..huhuu...sal la tu...ingatkan pakai color pink light tu dah ok dah..sekali bila kat counter imigresen tu pegawai imigresen suruh pakai tudung empat segi color hitam. So maknanya kat sini, uol perlu pakai warna striking. warna-warna garang atau warna hitam la senang cerita ;)

Dan passport akan terus siap dalam masa sejam.
Sekiranya anda sampai ke imigresen Jalan Duta dalam pukul 2.30 Ke atas, berkemungkinan besar keeseokan harinya la baru datang balik untuk collect passport.


Lepas berejam bersila panggung di jalan duta untuk sampai turn buat passport, kami sekeluarga anak beranak ke the curve pulak untuk sambung makan makanan tengahri yang sekadar alas perut di imigresen jalan duta tadi. Kantin kat sana penuh sangat tadi sampai tak dapat nak pilih makanan yang kena dengan tekak. so kat imigresne tadi weol just makan bakso n waffle je.

Jadi demi memenuhi permintaan Damia yang nak sangat makan pizza hut so ayah approve request dia.


Itu lah anak bujang saya ;)


Bersungguh makan.


Kalau boleh mangkuk tu pun Muhammad Danish Shafiq nak telan.


Puas hati. Licin Mushroom soup Danish makan.


After makan sementara tunggu ayah siap solat jom lepaskan geram kat playground yang baru siap dalam the curve ni.

Wahhhhhhhh...best betul cuti sekolah anak-anak mama kali ni ye.
Sebabnye mama pun dah lama bersara dari rutin harian 9 to 6...
So dapatlah spend masa sepanjang cuti ni  tanpa perlu apply cuti atau amik emergency leave untuk luangkan masa bersama anak-anak tersayang.







#PremiumBeautifulExpert
SALLEHA ROSLAN
011-1631 1641

1 comment: