Thursday, June 5, 2014

Majlis ilmu IMP versi baru

Seperti biasa,setiap malam rabu dan jumaat akan diadakan majlis ilmu untuk kami usahawan yang ingin terus berjaya dalam bidang perniagaan bersama budaya B32 dan Top Leaders Circle.

Uol yang tercari-cari peluang perniagaan jangan lah susah hati pulak bila fikir "tak nak lah datang class...tak nak la ke seminar-seminar atau any aktivity business"..tak perlu risau ye, sebab dalam business ni or dalam nak berjaya sebagai seorang pelajar sekalipun, memang kita tak wajib datang class ilmu ;)
TAPI NAK BERJAYA KITA WAJIB ADA ILMU.


Menuntut ilmu wajib dalam islam
Dalam islam menuntut ilmu adalah diwajibkan keatas setiap orang muslim. Seseorang muslim dapat memelihara akalnya dengan ilmu dan mempergunakan akalnya untuk mendapat petunjuk serta nikmat Allah Swt. Oleh itu, di sisi Islam, menuntut ilmu adalah amalan fardhu dan mulia bagi setiap muslim dan muslimah. Hal ini selaras dengan sabda jujungan saw

Sabda Rasulullah saw
“Mencari ilmu adalah fardhu ke atas setiap muslim “(Hadis riwayat Ibnu Majah).
Selain itu menuntut ilmu bukan sahaja menuntut ilmu tetapi dalam islam sesiapa menuntut ilmu akan mendapat ganjaran yang besar disisi Allah swt sebagaimana sabda jujungan saw
“Sesiapa yang menempuh satu jalan kerana mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan ke syurga.”
[Riwayat Muslim dalam Shahihnya (penomboran Fu’ad Abd al-Baqi), hadis no: 2699].

Jikalau kita lihat dalam hadis-hadis diatas islam amat menitik berat dalam menuntut ilmu kerana dengan berilmu lah agama islam akan kekal didunia ini dan ekonomi islam akan berkuasa.




Muhammad Danish Shafiq buat muka sedih la sangat kan sebab mama tak bawa dia ke class.


Damia n Danisha maintain cool sebab diorang dah faham, every day and every weekend especially mama n ayah akan share something special dengan diorg.


Ready untuk tadah telingan,gerakkan tangan salin nota bersama iynas n zaza.
Thank korang sebab setia hadir dengan rela ke class malam ni.

JOM VISIT BLOG MEREKA


Ni pun antara team kental Top Leaders Circle yang berjaya tepis halangan untuk hadir ke majlis ilmu. Thanks qila, ana n myra.

JOM VISIT BLOG MEREKA



Super awesome ilmu yang disampaikan dari tiga speaker hebat yang dah menceburi bidang perniagan ni hampir 10 Tahun. Thank CDM Kak Zura, CDM Abang Lan dan CDM Abang Ramzi atas perkongsian sepenuh jiwa dan raga semalam.


Hebat Berniaga Online!
Kena dengan gabungan offline membuatkan kami makin kuat ke depan.


Oh My Mentor!
CDM Salha dan CDM Hamisah.
Really inspired semangat juang mereka dalam bidang usahawan yang besar cabaran nye.

Setiap kali rasa nak terduduk, mereka ni lah antara tempat untuk kami rujuk.
Banyak sangat ilmu dari pengalaman mereka, mereka kongsikan pada kami.
Thank u sifu atas segala pengorbanan dan tunjuk ajar.


Walau hamil, muka kak salha maintain ayu jelita.m


Oleh itu marilah kita berlumba-lumba untuk mendapatkan ilmu.
 Walaupun kita sudah tamat pengajian tapi mencari ilmu jangan kita berhenti begitu sahaja terutamanya mendalami ilmu agama dan juga ilmu ekonomi.





No comments:

Post a Comment