Tuesday, October 8, 2013

Jangan tunggu, lihat dan tangguh

Tunggu, Lihat dan Tangguh.
Tiga ayat ni menggambrkan sal dua tahun yang dulu.

Suka sangat tengok kejayaan orang lain, tapi asik la tunggu...
Konon nye, "tunggu la aku kawin nanti baru buat side income."
Dah kawin ada pulak anak,
Dah ada anak mula rasa komitment tu makin paras lubang hidung.

Then Tangguh lagi,
Kali ni dalam hati cakap, 
"Tunggu la anak aku besar sikit nanti"

Haaa...suka sangat tunggu dan tangguh, last-last ngandung lagi sorang.
Dah jadi dua anak dah.Alhamdulillah. Anak memang rezeki dari Allah.
Dan jangan lupa anak juga adalah amanah dan ujian dari Allah.

Takkan nak tunggu rezeki datang bergolek je kan.
I mean rezeki duit.
sebab dunia sekarang tak de yang free.
Nak dapatkan udara yang segar dan air yang bersih pun kena bayar jugak untuk penyaman/pembersih udara dan penapis air kan?
So takkan ada yang percuma skarang ni.
memang duit tak menjamin kebahgiaan tapi sebagai manusia zaman berbayar ni semua pun terpaksa akur yang duit dapat membeli dan membayar sesuatu yang boleh buat kita dan orang lain bahagia.

Contoh:
pendidikan
insurance
simpanan

ada tiga ni pun dah alhamdulillah...rasa bahagia dah sebab kita ada something yang dapat di beri sebaiknye pada anak-anak dan family.

Alhamdulillah rezeki bertemu jodoh denga TOP LEADERS CIRCLE dua tahun yang lalu banyak merubah diri sal sekeluarga dari masalah kewangan yang sangat kritikal buat kami. Kalau lah sal still amalkan sikap tunggu, lihat dan tangguh ni, alamatnye memang life sal dan husband mungkin hari-hari akan bertegang leher bila keluar issue duit! Orang lelaki ni bila kita sentuh bab duit dia memang akan jadi sangat sensitif. So y not kita sebagai isteri sama-sama bantu ringankan beban suami untuk sama-sama bagi sumbangan pada pembangunan ekonomi keluarga. Makin lama buat alhamdulillah mungkin kita dapat bantu untuk memberi pada orang lain yang memerlukan.



No comments:

Post a Comment