Monday, July 15, 2013

Elakkan diri dari jadi miskin bandar

Ramai je yang perasan tapi tak ramai yang berperasaan untuk upgrade scenario ni kan.

Tak caya cuba calculate balik gaji dan perbelanjaan kita kalau masih nak menidakkan nye.


Contoh la :

Rumah - RM700

Kereta -  RM500

Minyak - RM300

Tol - RM100

Credit Card - RM400

Personal Loan - RM200

Baby sitter - RM300 (Sorang anak)

Belanja keperluan anak - RM250

Belanja barang dapur - RM350

MARA/PTPTN - RM200

Bil api/air/astro/internet/telefon - RM450

TOTAL = RM3,750.00

Basically kita hari ni gaji kerja hakiki tu majoriti masih lagi layak untuk terima  bantuan rakyat satu Malaysia kan.

Kira nye jumlah perbelanjaan melebihi rm3,000 ni memang dah over budget dah bagi kebanyakkan rakyat malaysia hari ni.

Uol cuba buka minda uol seluas-luas nye...
cukup ke dengan hanya RM3,000 gaji sebulan???

Alhamdulillah...
ye....banyak ke sikit ke, memang kita perlu bersyukur. 
Tapi kan kalau boleh dapat lebih kenapa nak kurang???
Allah kan suka kalau kita meminta-minta. 
DIA sangat suka dengan hamba NYA yang meminta-minta melalui berdoa dan bersolat. Opss jangan lupa plus usaha yang bersungguh sama. Kalau minta je tapi tak de usaha memang in shaa Allah tak kan dapat punya.

Memang antara uol ada je yang rasa cukup dengan gaji banyak tu dan kebanyakkan nye ada yang cukup-cukup makan je. Tapi uol tak terfikir ke yang anggaran ni tak masuk lagi kos perubatan, kos pelajaran anak-anak, kos belanja harian, kos insurans nyawa ahli keluarga, kos maintanence kereta dan rumah, dan paling tak boleh tahan tu bila kos elaun untuk IBU AYAH tak tersenarai pun dalam list budget perbelanjaan di atas..!!!!! sedih ;'(

Sedih kan bila kita ni kerja hanya untuk lepas kan diri kita je. Kita lupa yang kita ada tanggung jawab untuk bagi keselesaan buat ibu dan ayah kita sendiri. 


Selesa ke bila setahun hanya sekali je hulur duit kat mak ayah???

selesa ke bila tiba musim cuti sekolah je terpaksa kelentong anak-anak sebab kita tak de bajet nak bawa diorang pergi melancong???

selesa ke bila sakit demam kita hanya mampu tunggu berejam di klinik ataupun hospital kerajaan untuk dapatkan rawatan???

selesa ke bila setiap bulan adik beradik atau kawan-kawan rapat call nak pinjam duit sedang kan kita sendiri hanya cukup-cukup makan je???

selesa ke bila asal tengah bulan je nak kena ikat perut dan telan air liur sebab bajet lari???

selesa ke bila ke shopping mall kita hanya mampu goreskan kad credit je setiap kali nak buat pembayaran???

selesa ke bila hari-hari kita keluar umah pagi-pagi, balik petang dapat gaji hanya untuk bayar hutang je?

Paling best, selesa ke gali lubang tutup lubang??? 
kes gali menggali ni cukup sinonim bila tiba musim perayaan dan tiba musim akhir cuti sekolah.


Bila di tanya "tak nak ke buat extra income???" 
jawapan yang kita selalu bagi adalah...
"tak pe lah, aku dah selesa dah dengan hidup aku sekarang ni, tak nak lah pening-pening kepala dengan business ni...cukup lah dengan makan gaji je"


Sebab tu jangan lah ego sangat dengan selalu keluarkan statement yang DUIT BUKAN SEGALANYA.
Tapi uol lupa ke yang skarang ni segalanye memerlukan duit. 

Kita buat extra duit bukan untuk enjoy tapi untuk bagi ibu ayah, settle kan segala hutang yang ada, bebas masa, bebas berbelanja, penuhkan tabung simpanan, penuh kan tabung pelajaran anak-anak...so tak de lah lepas ni kita biarkan anak-anak kita yang muda remaja dah tanggung beban hutang pelajaran.

Kalau uol ada terdetik di hati nak ubah gaya hidup sekarang, sal sedia untuk share kan peluang ni dengan setelus hati. 

Bertindak sekarang untuk keselesaan berpanjangan.
Biar susah 3 tahun untuk kita senang 30 tahun. 
Jangan senang 3 tahun tapi kita susah untuk 30 tahun.


Salleha Roslan
011-1631 1641




No comments:

Post a Comment