Tuesday, April 16, 2013

Pengalaman bersalin

Alhamdulillah sal selamat melahirkan newborn baby boy jam 5.26 pagi pada 10 April lepas...

Fuhhhh...lega tak terkata bila baby selamat meraung duduk dalam dakapan sebaik je dikeluarkan...hilang segala perit jerih selama proses kontraksi berlaku.

Jom la sal share kan detik-detik macam mana sebelum rasa nak beranak tu muncul menyengat2...

After balik makan besar dengan husband n damia danisha hari selasa 9 April tu, terus terlelap...then kul 12 lebih terjaga sebab rasa sakit senggugut tu datang menyengat...ingatkan sakit macam selalu tu je...sebab sal dari 6 bulan da ada rasa sakit-sakit senggugut ni. Kira ingtkan tu false alarm la sebab dah selalu sangat kena braxton hicks yg sesekali menyucuk pinggang.

Tapi bila masuk kul 1.30 pagi tu dah rasa memang sakit nak bersalin ni sebab jap-jap 15-10minit je boleh tahan sakit pinggang yang datang tu...then dia makin kerap pulak selang 5 minit dan sakit tu pulak mengeras dalam 40 saat sekali gerak...pastu gi la toilet buang air besar n kecik sebab memang dah jadi habit untuk mandi n buang air siap-siap before gi hospital...pas kuar toilet check kat towel memang ada darah sket..so memang confirm la dah nak bersalin ni.

Pastu slow-slow kejut hubby minta standby buka gate bagai dan kemaskan barang damia danisha untuk sama-sama ke PMC jap lagi...
Kul 2 pagi gerak pelan-pelan dari umah ke putra medical centre...husband drive dalam 30-40 km/j je sbb kalau terhentak sepanjang perjalanan tu rasa sakit la pulak perut ni...

Kalau ikutkan 15 minit dah boleh sampai PMC tapi sebab kena drive slow2 so jadi 35minit la pulak..huhuu...

Sampai je putra medical centre staff diorg dah sambut dan tekanan darah diperiksa...dari tekanan darah memang ada contraction nak bersalin...so kul 3.30 pagi tu terus attendance PMC tu sorong naik wheelchair masuk ke ward.
Masuk ward check jantung n kekuatan kontraksi tu dulu...pas tu datang nurse untuk check jalan...alhamdulillah tak yah tunggu lama untuk ke wad bersalin pulak sebab jalan dah buka almost 6-7cm...

Oh dearie...mata sal tak tahan ngantuk sangat ni...nak tido dulu la boleh kan? Sbb mmg mengantuk sangat ni...in shaa Allah sal sambung pengalaman bersalin ni kasi abis nanti... ;)

Tunggu.....



ni la dia muka mak yong di malam hari terakhir sebelum beranak ;)


 Nasib baik sempat merasa makan steambot ni.


Bukan mak yong je yang berselera makan tapi Damia n danisha pun berselera makan sama.


Ni la dia kul 3 pagi sebelum nak di bawa masuk ward wajib bayar deposit RMx,xxx.xx dulu. Kalau tak sila la beranak di depan pintu ni je ye...huhuuu...


Dalam ni ada shampoo sabun ubat gigi bagai.


Fuhhhhh lenguh pinggang nak tunggu detik 10 cm tu terbuka. Alhamdulillah sekejap je dari 7 cm nak ke 10 cm tu.



ni kisah sambungan pengalaman bersalin sal





7 comments:

  1. seronoknye baca pengalaman orang. mintak-mintak dipermudahkan, due saya semakin hampir. huuu, takut.

    ReplyDelete
  2. seronok sangat....alhamdulillah kita berpeluang merasai nye kan..in shaa allah sal doakan qiela selamat dan mudah bersalin ye..ke dah bersalin???

    ReplyDelete