Monday, November 12, 2012

pengalaman hamil : my baby progress from one to four months ;)

Setiap anak adalah anugerah terindah.  


Syukur tak terhingga bila pemeriksaan awal dapat trace yang denyutan baby adalah normal dan sihat. Time ni baru 8 minggu so just nampak denyutan jantung baby je...dup dap dup dap laju...kakak damia n kakak danisha orang paling excited bila tengok adik dalam screen TV doctor masa ni.



Alhamdulillah seawal tiga bulan enam hari mama dah dapat rasa kan gerakan halus baby dalam perut ni. Doctor cakap u cepat rasa sebab perut u nipis...huhuu..patut la banyak sesangat stretchmark kat perut ni lepas bersalin damia n danisha...huhuu ;)

Hampir 4 tahun tak rasa nikmat Allah ni, tapi kali ni rasa happy sangat bila dianugerahkan sekali lagi gerakan-gerakan kecil baby dalam perut mama ni. Time scan ni  memang nampak jelas aktif sangat baby gerak-gerakan tangan n kaki dia. Berat baby time ni baru 98gram and mama baby turun 2kg from 51kg ke 49kg.



4 bulan dalam kandungn.
Time ni scan tak mau la tanye doc apa jantina baby n doc pun tak de pulak mention tentang gender baby ni. yang pasti Alhamdulillah baby sihat dengan berat hampir 200gram and mama baby pulak bertambah 2kg.



17 weeks already ;)
Gambar scan ni after 3 days scan gambar yang kat atas tadi tu. Jadi selang 3 hari lepas tu terus transfer ke other specialist coz penyakit lama mama datang balik. Doctor trace dari result darah yang amik hari tu. So nak tak nak kena la refer specialist o&g lain and get an endocrine specialist untuk monitor mama n baby.

Dan alhamdulillah samada boy or girl kami dah tahu result nye. Mudah-mudahan sihat sempurna zahir dan batin anak mama ni ye.



Nampak tak belah kanan tu doctor tulis gender baby "XY"
yang amik perubatan atau nursing mesti tau apa masksud "XY" tu kan ;)





sabda Rasulullah :
“Tiap bayi dilahirkan dalam keadaan suci (fitrah-Islami).

Ayah dan ibunya lah kelak yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi (penyembah api dan berhala)”. (HR. Bukhari)



Oh Allah…. Berilah kekuatan kepada kami

Agar dapat menjaga amanah yang Engkau titipkan ini

Tunjukkan kami jalan yang lurus...

Jalan menuju Redho-Mu ya Allah

Agar kami dapat mendidik anak-anak kami sesuai dengan keinginan-Mu

Selamatkanlah diri dan keluarga kami dari kepedihan azab-Mu

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ 
رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
Ya Rabbi, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doa kami. 

Ya Tuhan kami, berikan lah keampunan buat kami dan kedua ibu bapa kami dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat)." (QS. 14:40-41)

Amin…. 




5 comments:

  1. yg tak dlm perubtan pon tau XY tu aper...insyaALLAH MY DEAR frean...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaa..mas mesti lah tau..mas kan dah ada experience XY ;)

      Delete