Thursday, September 13, 2012

Apa tu Obimin



ni la dia pil OBIMIN yang biasa di makan oleh ibu-ibu hamil. Pink color..i like pink color! Senang...telan satu pil je sehari tapi macam-macam vitamin ada dalam pil ni. Obimin ni kira nye adalah salah satu cara untuk tambahkan kandungan darah buat ibu-ibu hamil. Kalau kurang darah kang tu yang asik nak pitam je tu.

Apa yang saya faham, Asid Folic pulak di beri seawal kandungan kita cecah 1-3 bulan. Tapi walau kandungan saya baru nak masuk tiga bulan saya request jugak ngan doctor yang saya nak obimin boleh tak doc??? huhuuu..kalau telan asid folic kang sampai ke malam kembang kuncup tekak den.


Asid Folic:
Pil tambah darah. Asid folic merupakan ahli kumpulan vitamin B yang berfungdi dalam pembinaan sel-sel badan manusia.
memandangkan saya tak amik asid folic, saya gantikan je pagi-pagi tu minum susu HL marigold tu..ok la jugak kan sebab susu tu pun ada je kandungan asid folic ;)




Asid folic penting untuk pembentukan saraf-saraf bayi sebab tu sangat digalakkan untuk ibu-ibu yang nak hamil dan hamil untuk makan asid folic...walau pahit tapiia nye amat manis untuk tumbesaran anak dalam kandungan kita...hehee ;)

Obimin :
Bila kandungan dah besar so baru la digalakkan amik obimin sebab bila baby  makin besar zat yang diperlukan juga bertambah. So asid folic je tak berapa mencukupi untuk tumbesaran kandungan kita.

Ni antara kandungan vitamin yang ada dalam obimin

Vitamin A
Vitamin B1
Vitamin B2
Vitamin B6
Vitamin B12
Vitamin C
Vitamin D
Vitamin B3
Vitamin B5
Folic Asid
Iron
Calcium
Copper
Iodine

Haaaa...Banyak kan..kalau kita gi klinik kesihatan biasa nye kita akan dapat lebih kurang 3 pil kan. Asid folic, Vitamin B dan lagi satu tak ingat dah..hehee..sorry..almaklum lah dah 4 tahun tak pregnant.so lupa dah.

Amacam best kan obimin ni. Telan satu je tapi banyak vitaminsss nye. Jimat masa dan tenaga nak menelan.Huhuu..memang la ahkak suke ;)


5 comments:

  1. As salam..before this i amik new obimin..last week saje minta dgn doc obimin coz malas beli kt farmasi..alang2..sekali dpt yg mcm dlm gmba tu la..besar dr new obimin..tiap kali mkn,mesti terbelahak coz besar sgt..ni husband suruh belah dua..jnji dpt telan..hehe

    ReplyDelete
  2. Hihihi...sye pon mkn obimin yg pink color niy...senang teln 1 pil ajew...law kerajaan byk sgt pil nk kne tlan rase nk munth pulak...sye memang suke degan susu HL marigold...best. .

    ReplyDelete
  3. sis..nak tanya..sya baru ja kawen 7 bln..da kwn rekemen soh makan obimin..sya stat mkn awai bulan 6 tp sjak sya mkn obimin period mai 2 ari ja slalu normal 7 ari..dia ada efek period ka?musykil nie..

    ReplyDelete