Thursday, May 10, 2012

the next day in halong bay / hanoi

3rd day in halong bay.

morning guysss...punye la bajet nak bangun awal tengok matahari naik tapi tak tercapai hasrat hati..memang terlajak tido sampai kul 6pagi. ni 6 pagi ye...tapi dah macam pukul 9pagi malaysia kan ;)


 jom buat tai chi



tapi ahkak tak join la..tengok dari jauh je ;)


settle tai chi and breakfast kitorg terus kan next activity ke Amazing cave. tempat wajib singgah kalau ke halong bay, vietnam.


sung sot cave in halong bay



banyak sangat nama gua ni..selain amazing cave ia turut dikenali sebagai surprising cave.


ready nak mendaki anak tangga yang agak curam ni...sesuai jugak kan panjat tangga pakai skirt..huhuu..berangin la sket. 




setengah jam jem kat tangga ni coz terlalu ramai visitors dari pelbagai negara time ni...apa pun muka kitorg tetap cute gitu.



jom tengok gambar i jadi orang gua  ;p



with mrs. gud price ;)



nasib pakai pink so nampak la jugak bile dok dalam cave ni ;)




ni la rupa bentuk Halong bay Surprising Cave


 ( Amazing cave) dari dalam. cantik kan.





best sangat dalam suprising cave ni tau. kat luar tadi punye la panas tapi bile masuk je dalam gua ni terus rasa macam nak tinggal terus jadi org gua...boleh x??? huhuuu.




cantik sangat ukiran alam semulajadi yang ada dalam amazing cave halong bay ni. teruja. sejuk dia pulak rasa macam duduk dalam tempat ber aircond je.




dah nak kuar gua dah....muka tak mo senyum la konon baju pink pakai topi vietnam kat blakang tu..hahahaa..org gua sibuk nak kuar gua, ko sibuk pulak nak tinggal dalam gua. 


dengan budak vietnam yg sangat pandai, comel, independent. nama dia, umur dia, sape mak dia, tinggal kat mana semua saya tak tau. sebab kitorg memang jalan sentiasa bersama tapi bila berborak macam ayam ngan itik. dan kadang-kadang sampai kena guna bahasa isyarat...LOL


beautiful scenery. halong bay memang destinasi yang mendamaikan jiwa.





sukeeeee....nanti nak datang lagi...nak bawa hubby naik cruise. 






best jugak bawa boat ni. ;)




pose khas untuk orang-orang vietnam kat kapal sebelah...ramai gak peminat ahkak kat vietnam ni..huhuu..masing-masing kuar kan handpon amik gambar aweks baju pink bertopi vietnam ni..terasa macam retis la pulak..huhuuu...sila la muntah hijau ye ;p




nasib la ade budak vietnam ni. terlepas jugak rindu nak hug damia dan danisha kat malaysia tu.





balik dari suprising cave terus salin baju then berangan artis lagi..hahahaa...tukar baju la coz tadi naik gua dah peluh-peluh. tak selesa uuuuu.



rose ni amik dari bilik cruise. tapi sampai hanoi je terus lunyai..dah tak de rupa rose dah jadi nye.


sebelum check out dari cruise kitorg lunch dulu. 
yang ni jantung pisang. creative betul style masakan vietnam ni tau. memang sedap. lain dari lain.



fries ni dah biasa makan so rasa biasa je la ;p



tak tau la ni ikan apa. tapi fillet la.



hmmmm..sorry saya bab ikan memang lemah..yang saya tau ikan bilis, ikan sardin, ikan kembung. yang lain semua tak tau nak agak spesis ikan apa. ;)



haaa!!! yang ni tau la..kalau tak tau jugak memang tak patut ;P



kali kedua ke vietnam ni saya rasa saya memang suke sangat dengan buah-buahan vietnam coz semua nye fresh and memang sedap. bagi sepinggan ni pun memang boleh habis.


after lunch and check out tiba lah masa untuk say goodbye to paloma cruise. sedih gak nak balik. tapi apa kan daya...tanggungjawab di Malaysia tak boleh nak lepas kan macam tu je..huhuu...walau dua hari je kat atas cruise ni tapi pelbagai pengalaman menarik yang tak mungkin dapat dilupakan sepanjang berada di atas cruis dan diperairan halong bay ni...bye bye paloma...;)




waktu untuk say gudbye to halong bay jugak. lagi skali perjalanan lima jam terpaksa diharungi...huwaaaa....kebas punggung ;')




apa pun senyummmmm...tak perlu kata apa-apa. banyak merungut boleh buat kepala kusut..so let's smileeee everyone ;)



nampak tak kereta-kereta sepanjang jalan dari halong bay ke hanoi ni??? bayangkan semua nye kerete import...semua new car..tak nampak pun kereta lama. 




singgah kilang kopi. vietnam antara pengeluar kopi terbesar di dunia lepas Brazil. kopi vietnam memang best. bau dia pun sedap je.




memandangkan kat dalam ni tak boleh amik gambar so kita amik gambar kat pintu masuk kilang kopi ni je ye ;)




sampai je kat Hanoi kitorg makan kat sini. halal food restaurant in hanoi, vietnam. restaurant ni satu bangunan dengan prince hotel. sedap sungguh masakan singapore yang dihidangkan. yummmmieeee ;p




teh tarik dia pun memang kaw!!! segelas rm7 ;)



fresh dragon fruits.






gendang gendut tali kecapai kenyang perut memang laaaa senang hati..so let's continue shopping ;)



melepak dulu lepas penat shopping. lepas ni nak tengok puppet show pulak.




my second time tengok puppet show ni.


nasib la show dia tak lama macam kat ho chi minh tu. kalau tak muntah hijau nak tunggu abis how.




setengah jam je habis ;)





okay jom la balik la mecure hotel..muka dah boleh but goreng pisang dah..penuh minyaksss.



No comments:

Post a Comment