Friday, February 24, 2012

Budget burst






Yang ni sebagai contoh je gaji hubby and wifey di KL sebanyak RM8000

tapi dari hasil pemerhatian saya rata-rata semua nye berpendapatan less than 6k seisi rumah.

keadaan sekarang dah tak sama macam dulu segala nye perlukan duit, duit dan duit.

memang betul duit tak boleh beli kebahagiaan. Tapi cuba jangan tipu diri sendiri, duit sememangnye boleh beli sesuatu yang buat kita bahagia.

nak sekolah kan anak kena ada duit. nak beli insurance anak-anak kena ada duit. nak beli ubat bila anak sakit kena ada duit. senang cerita bab anak je dah habis hampir separuh gaji kita.

and petrol makin lama makin naik. kalau dulu isi sepuluh ringgit boleh ronda satu KL selangor. tapi skarang bayangkan kalau isi 50 hinggit pun belum tentu cukup. 

grocerios kalau dulu belanja 300 hinggit dah boleh penuh satu trolley but end up jadi half trolley. Bayangkan gaji kita berapa sangat yang naik? ada tu tak naik-naik.kesian... tapi tetap kata " tak apa la aku selesa hidup macam ni"

Saving??? cukup ke sebulan saving 10 hinggit je dalam akaun? cuba check dalam akaun kita cecah ke RM200K..??? if not u should worry

katakan lah kita save RM1000 sebulan pun x 12 bulan = RM 12,000

Nak simpan RM100K kena amik 10 years! and by that time kalau kita sekarang 30 and 10 tahun akan datang dah cecah 40 tahun. tambah lagi 10 tahun kita dah 50 tahun dah baru la ada RM240,000

That is way too long!!! we could have save more masa muda ni. Tapi macam mana nak simpan duit kalau gaji kita pun cukup-cukup je.

tu pun kalau kita dapat save RM 1000 sebulan coz rata-rata yang i kenal even berpangkat senior manager pun susah sangat nak simpan RM 1000 sebulan. Expense banyak...makin besar periuk makin banyak keraknya. Tapi kan best kalau jadi besar periuk besar yang tak berkerak.

kita tak boleh nak salah kan sesiapa coz kita ikut peredaran zaman dan selari dengan kemajuan. Takkan nak duduk rumah jimat cermat je kan..sometimes we need to go out and have some fun. hang out with friends, bawa anak-anak berjalan sana sini.

Rumah sekarang landed property je kat KL-Selangor dah RM500K above. kalau yang bergaji rendah lagi lah alamatnya flat or apartment je yang mampu.

semua orang berkeinginan nak makan tempat best-best. nak pakai baju cantik-cantik kan.



CDM Hanis haizi dulu

Lagi lah her husband the only one yang bekerja... He was only 25 years old at that time.. hanis plak masih anak dara sunti gethu umurnyaa.. hihih so imagine income sangat2 kecik.. every month they ended NEGATIVE. 


I'm sure ramai kat luar sana yang bertuah kerja besar, gaji besar, rumah besar and etc.. but maybe dalam 20% je.. the rest falls under this category.


So that's why jugak ini memaksa hanis keluar dari comfort zone to get a BETTER comfort zone. 


Alhamdullilah bulan-bulan she can easily put aside RM50,000... insyaAllah her goals to hit her FIRST MILLION is getting closer! 



If you still keep on wondering... just STOP doing so.. just DUIT! Take action now! And believe, tindakan hanis 3 tahun yang lalu telah mengubah hidup hanis malahan business partners Hanis yang sedang menuju ke arah financial freedom!! 


Kita semua dilahirkan untuk berjaya..kita harus sedar siapa kita.. walau betapa payah jangan putus asa...





No comments:

Post a Comment