Friday, June 17, 2011

Hong Kong...memang best...!

Assalamualaikum.

yuhuuu...this time nak story skit pengalaman saya n kawan-kawan ke Hong Kong. This is my 1st time g oversea tau..so agak over xcited la dari bab persiapan dia tu...kebetulan pergi masa musim sejuk...so winter coat n lain-lain barang yg berkaitan perlu la d beli.siap amik cuti lagi sehari before ke Hong Kong...huhuuu...

anggaran suhu di hong kong


so what to wear?


Long John - 3 layers cotton / FTY

Sweater - woollen / woolmix / fleece

Parka / fleece jacket or
Cashmere / Woollen coat / Trench coat
Accessories
Scarf - cashmere / woollen / polyester
Gloves - knitted / fleece / PU
Hat - knitted
Ear Muffs
Socks - woolmix / angora
Chemical warmer


Skincare
Body Moisturiser
Face Moisturiser
Lip Balm


 *Medical Kit
Traveling Medical Kit









nak tau details lagi apa yg perlu di bawa mengikut suhu semasa sila ke sini ~wintertime~



and before bertolak ke HK tour agent ade inform yg imigresen HK ni agak straight especially dari segi makanan yg kitorg bawa. makanan dlm tin x dibenarkan sama sekali just yg kering2 je boleh...e.g biskut kering, roti kering and balik malaysia sure korang pun akan kurus kering...hehe... so makesure bawa lebih stock maggie and roti kalau x hari-hari makan bubur kosong je la kat sane.

 5 hari kat HK ni la makanan aku. sambal kering ikan bilis. thanks to my mom in law sbb bekal kan ni... makan ngan roti n bubur kosong mmg sedap. kat sini agak susah sikit la nak dapatkan makanan halal.kalau ade pun harga dia mmg buat orang telan air lir.


Hari pertama ke Hong Kong


percutian yg di taja oleh koperasi sejati berhad. 19-23 november 2009. 3days at Hong Kong and another 2 days at Macau. Jom layan gamba sbb keje aku ni mmg suke la posing sane sini.

aktiviti wajib!!! bergambar ramai-ramai. company buat 2 group for this vacation. and this is the 2nd group yg pergi.


sejam lagi nak bertolak.so lepak dulu la. flight kul 1.45pm tapi kul 11 dah sampai KLIA.


waktu utk berlepas... ni first time dlm hidup aku naik kapal terbang.agak ulu jugak la bile dah naik aeroplane ni. selagi x belepas selagi tu aku rase gabra je..ketaq lutut hang tau.


sedap jugak meal on board yg cathay pacific sediakan ni.rase nak tambah lagi.tp x dapat pulak. so sepanjang 3 jam 15minit perjalanan dari KLIA ke Hong KONG ni kitorg layan movies, lagu-lagu yg ntah pape ntah yg ade dlm aeroplane ni, then minum air mmg x hingat nye la...keje kitorg asik panggil steward handsome yg ala2 actor hong kong tu je utk refill kan air.


sampai Hong Kong ni dalam kul 6 jugak la. kat sini kul 4.30 dah macam kul 9mlm...ni la hotel yg kitorg tinggal. walau x berapa besar tapi location dia mmg strategic abis sbb sbelah je ngan ladies market yg ala2 petaling street tu. so senang la kitorg nak bershopping.

 
ni pun salah satu aktiviti wajib..amik gambar syok sendiri dalam bilik hotel...ni roomate sy kat kowloon hotel ni...kak min..dok ngan dia ni barang x leh sepah-sepah tau..semua kene susun kemas je..kalau x abis la dia campak nye sume barang-barang aku ke bawah hotel..hahaha...kan kak min kan..jgn marah ye sy cite kan pasal akak kat sini.



Hari kedua di Hong Kong

2nd day at hong kong..the main activities for today adalah ke Disneyland...masa kat malaysia kitorg dok la potpet potpet mengomel nak buat ape la diorg p letak kitorg ni satu hari suntuk kat sini...mesti bosan dari pagi sampai malam dok pusing2 disneyland je...

 tapiiiii...bile sampai Disneyland ni baru ko taubetapa heaven nye keadaan sekeliling dia...rase x cukup mase nak try sume yg ade dlm disneyland tu...mmg harap2 ade rezeki nak repeat lagi datang sini...mmg best.x membosankan n walau sejuk n x makan seharian hari tu kitorg x rase lapar pun.


breakfast in d morning. just boleh makan cereal n roti sapu butter je. segala yang bergoreng n d perbuat dari daging memang x berani la nak amik.


depan pintu masuk disneyland. very excited bile dah sampai sini

korang tengok ni...! x padan ngan mak budak. bile dah jejak kan kaki kat sini automatically perangai kanak-kanak ribena korang akan tekeluar dengan sendiri nye.hahaha :D


depan castle. malam nanti castle ni akan jadi tumpuan orang ramai utk acara fireworks.


fuhhh...! almost 2 hours q then baru berjaya pegang mascot mickey and minnie ni.


tengok la mak-mak budak ni ha...semua mainan budak-budak kitorg nak torai..hahaha.masa ni mmg dok teringat anak2 je la. dah kitorg yg tua ni pun suke gile kat sini apatah lagi diorg..lagi la terjerit jerit hepi kalau g sini.


kihkihkih...dah macam org dari planet mane ntah. ni nak masuk tengok 3D show so kena la pakai spek mcm ni.


dalam ni lagi best.very colorful inside.


cari sourviners


baju comel2 tau. harga pun boleh tahan gak la comel dia.

this is tarzan treehouse. nak ke sini kene naik rakit.
ni la dia tuan punye rumah di atas. en tarzan.


nak masuk umah winnie the pooh kene gune ticket la pulak..mcm mane nak cucuk ni kak ana oiiii.

round tasik naik benda ni...best giler..mmg rase mcm hidup je semua replika binatang yg ade kat sini

nampak real je.

yang ni lagi la..dah la dekat ngan kitorg then bile api ni menyala je mula la aku terover jerit..ngeri weyhhh rase mcm ko nak kene bakar idop-idop je.

kak mi, kak ana, saya, ina, mila and kak min...ni la geng saya sepanjang 5 hari d perantauan.

sejuk.beku.penat.lapar.semua ade.padahal ni baru je kul 5.30ptg.masuk tengah malam lagi la..grrrrrr...sejukkk giler.

tecungap-cungap kitorg tau nak tengok show ni punye pasal...mau x, punya la tekejar-kejar kami berenam nak ke sini nak pastikan yg show ni x kan terlepas dari pandangan kitorg..nasib baik sempat jugak masuk hall ni before show abis.

kul 7.30pm stanby amik port nak tengok show yang paling dinanti-nantikan...castle show...! pertunjukan bunga api dia sangat-sangat menghiburkan. 10 bintang aku bagi.

muka happy je masing-masing.puas hati la tu dapat jalan free. hahaa..semua dah salin baju lawo-lawo. masa untuk tido...opssss...! tapi yg lain jantina sorg tu bukan ahli lembaga bilik kami ye..tu en din salah satu dari staff lelaki opis kami. dia lepak ngan kitorg ni just utk borak-borak je.


Hari ketiga di Hong Kong


good morning...! mase untuk makan pagi. muka masing2 penat je..ye la sehari suntuk dok terjerit-jerit, terlari-lari kat disneyland semalam. so pagi ni agak penat jugak la.
menu breakfast di hari ketiga. sayur tu je la yg sedap pun. yg lain macam x susah je kitorg nak telan.


klw kat malaysia mane ade breakfast kat restaurant yg dah macam dewan org kawin ni. paling kuat pun breakfast kat mcD je la kot.


Best je tgok kat sini diorg dok usung anjing sane sini. siap pakai baju color2 tu... n yang kagum nye x de plak nampak najis anjing sepah merata-rata.


Bunga emas china bagi kat hong kong. so now HK one of China jugak la.


kalau g hong kong sure korang pun akan posing kat sini jugak. ni salah satu tempat favret pelancong kat hong kong ni.


view waktu siang terang benderang


view d waktu malam


lawa x...??? hehee...pose terbaik dari kami.


saje je pose kat sini. senang nak kasi tau korang yg suhu mase ni walaupun 16 darjah celcius je tapi sejuk dia sampai kaki n tangan ko rase x leh nak bergerak dah. baju mmg kena pakai tebal 2 ke 3 lapis. dok negara sejuk sgt pun x best jugak kan.

ni gamba budget.. :D
x de lah..sbenar nye dok teringatkan hubby n anak2 yg jauh d mata. rindu tau..sob sob :'(

chewahh..bajet artis la konon...hahaha..ni kat restaurant terapung. salah satu tempat glamor d hong kong.kat sini banyak kapal mewah artis-artis hong kong ternama. x reti la aku nak sebut satu-satu name diorg tu.
ni la dia satu2 nye masjid kat hong kong ni. agak jauh jugak la perjalanan kitorg utk sampai ke masjid Ammar ni. siap sempat buat taik mata lagi nak tunggu sampai sini. kat sini juga merupakan pusat umat2 islam di hong kong utk belaja ilmu agama islam.

Heaven abis bile jumpe makanan yg 100% diyakini halal. macam org kebulur kitorg kaut nasi n lauk2 yg disediakan. nikmat nye bile jumpe makanan mcm ni lepas 3 hari kat sini. bayang kan la klw x kitorg ni asik la makan maggie, roti n bubur kosong je :'(

kenangan dengan Guangzhou islamic chairman di masjid Ammar, Hong Kong.
kat sini macam2 ada. actually mmg x jauh beza pun ngan "ps boutique"... dari barang yg di jual hingga la sikap penjual dia...same je lebih kurang ngan malaysia jugak.

antara yang sempat di beli. kitorg x de g mane2 shopping mall pun sbb masa mmg terhad.




hari ke empat n kelima malas pulak aku nak update la.... :)










No comments:

Post a Comment