Tuesday, August 19, 2014

Antara Tips Mengawal Nafsu Makan

Antara Tips mengawal nafsu makan:

Ambil makanan berprotein ketika sarapan kerana ia membantu untuk mengurangkan rasa lapar pada siang hari. Malah, anda tidak akan mengambil makanan dalam jumlah yang banyak.


#premiumbeautiful
#premiumbeautifulexpert


Premium Beautiful Top Agent Malaysia
SALLEHA ROSLAN

Monday, August 18, 2014

Bio Seleza Feminine Pad

Hati-hati memilih pad untuk penjagaan aset peribadi anda.
Kerana ianya tidak boleh ditukar ganti sekiranya tidak di jaga dan di peliharai sepenuh hati.

Memang ia berada di bahagian tersembunyi kaum hawa.
Tapi tak salah sekiranya kita menjaga bahagian tersebut dengan penuh teliti kerana di situ lah tempat yang mudah untuk di serang penyakit mahupun kanser pangkal rahim.



JOM BERTUKAR KEPADA PAD BIO SELEZA....HMMMMMMMMMM SELESANYEEEEE!!!



Bio Seleza Feminin Di rumus khas dengan bahan-bahan yang dapat membantu melegakan masalah berkaitan haid serta ketakselesaan akibat haid. Dengan tambahan 8 Kelebihan Unik, Bio-Seleza memperbaiki kebersihan feminin serta menggalakkan perlindungan kesihatan yang optima sepanjang hari.


Bio Seleza Pad ni sesuai ke untuk wanita hamil?
Bio Seleza Pad ni selesa ke pakai waktu berpantang nanti?

Bio Seleza Femininne Pad is suitable for al ladies who have monthly menstrual needs.

You may use Bio Seleza Feminine Pad during your confinement moments.

Nevertheless, if you need extra protection features (which is subjected to individual preference), then you may need to check out on "special confinement pad" instead.

The addition protection features depends on the following condition of your health:-
1) Condition of surgery and extend of stitches that you may require extra smooth pad surface.

2) Condition of your menstruation flow wether it is severe flow/ heavy flow/ mild flow.



CIRI-CIRI UTAMA BIO SELEZA FEMININE PAD

Tiada bau yang tak menyenenagkan kerana ada funsi penyahbau.

Lembut dengan lapisan bebas habuk yang selesa dengan ciri serapan hebat.

mengawal kebocoran yang hebat dengan mengunci cecair secara berkesan bagi mengelakkan kebocoran dari semua sudut.

Dengan BIO SELEZA tiada lagi masalah:
KEPUTIHAN
HAID TAK STABIL
VAGINA GATAL dan BERBAU
MASALAH HORMON YANG MENYEBABKAN SUKAR UNTUK HAMIL
PENINH DAN KURANG TENAGA KETIKA HAID
PAD BOCOR




Kenapa pad biasa bahaya dan Apa risikonya?

Kebanyakan pad biasa di pasaran diperbuat daripada recycle paper atau serbuk kayu pulpa yang telah diputihkan menggunakan peluntur selama 30jam. 

Apabila haid, darah yang panas akan bertindakbalas dengan bahan peluntur yang ada dalam pad tersebut dan membebaskan 1 bahan kimia yang sangat bahaya.

 130 kali ganda berbahaya daripada arsenik (racun pembunuh yang senyap) iaitu DIOKSIN. 




Dioksin menyebabkan:

Ketidakstabilan hormon
Kanser Payudara
Kanser Ovari
Kanser Usus
Endometriosis
Kemandulan
Fibroid
Keguguran
Jangkitan pada uterus
Melemahkan sistem imuniti badan



DIOKSIN ni akan diserap oleh faraj dan masuk ke dalam rahim kita dan risikonya, sel-sel KANSER akan diaktifkan.

 Selain itu, risiko lain DIOKSIN ini adalah mengaktifkan sel FIBROID , menggalakkan pembiakan bakteria dan sebagainya. 

Semua wanita ada fibroid. Yang bezanya sama ada fibroid tersebut aktif atau tak. Tapi, tahu ke kita sama ada fibroid kita tu aktif ke tak aktif kan. Sehinggalah fibroid kita membesar dan terus membesar sehingga kita kelihatan seperti mengandung! Pernah dengar istilah "busung"? Ada segelintir wanita dikatakan mengalami busung disebabkan fibroidnya membesar dan sekaligus membengkak. 

Selain itu, masalah wanita lain yg majoriti mengalaminya adalah SENGGUGUT setiap kali datang bulan/haid.

 Memang setiap wanita di dunia ni ada mengalami masalah SENGGUGUT. Tetapi apa yang membezakan adalah dari segi kekuatan sakit SENGGUGUT setiap individu. SENGGUGUT yang normal tidak akan menjejaskan kehidupan harian. Tapi ia menjadi tidak normal jika, apabila datang haid, sakit SENGGUGUT yang dialami terlalu kuat sehingga wajah dan badan menjadi pucat, hampir pengsan dan yang paling teruk sehingga perlukan injection ubat tahan sakit.

 Ada juga di kalangan kita, apabila haid je, dia perlu tidur, baring sepanjang hari, sehinggakan yang dah bekerja, terpaksa mengambil cuti. 

Begitu juga dengan CYST
Cyst adalah salah satu penyebab sukarnya mengandung kerana dalam sesetengah kes, apabila dibedah dan dikeluarkan cyst, ada janin yang terhimpit di dalam cyst. Walaupun cyst berjaya dibuang, ianya akan tumbuh kembali kerana cyst ini ada 'ibu'nya. Dalam pemeriksaan kesihatan yg dibuat, cyst banyak menyerang wanita yang berusia 23 tahun ke atas. Tidak terkecuali wanita yang sudah berkahwin mahupun yg masih bujang. 

Banyak lagi masalah-masalah sakit puan yang lain. Faktor-faktornya mungkin kerana corak pemakanan yang tidak sihat, kehidupan seharian yg tidak aktif, tidak cergas, pendedahan kepadan bahan-bahan kimia sama ada daripada persekitaran, daripada kosmetik atau daripada bahan2 kegunaan seharian contohnya seperti PEMAKAIAN TUALA WANITA BIASA di pasaran. 

Dah banyak pendedahan dan kajian berkaitan yang menunjukkan bahayanya tuala wanita biasa. Dan ingatlah bahawa sel kanser mengambil masa 1-14 tahun utk menampakkan diri. Lebih baik mencegah kan. 






CIRI-CIRI TUALA WANITA BIASA

Pembungkusan Yang Tidak ’Hygienic’

Pembungkusan di kilang masih secara manual.
Pembungkus yang tidak boleh ditutup semula setelah dibuka. Mudah tercemar habuk, bakteria, kulat dan lembapan.

Penuh dengan bakteria

”Kandungan bakteria 11 x lebih tinggi dari piawaian antarabangsa”. 
Ia boleh menyebabkan jangkitan kuman dan kegatalan pada alat sulit wanita. - Laporan Kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) 1987


Tiada tarikh luput (Expiry Date)

Hampir semua pad dipasaran tidak mempunyai tarikh luput. Ada pad yang telah berubah warnanya menjadi kekuning-kuningan masih dijual dikedai-kedai. Berapa pastikah anda ia tidak akan menjejaskan anggota sulit anda?

Pelapik Luar Tidak Telus Haba

Menyebabkan haba dari suhu darah haid terperangkap, alat sulit menjadi lembap dan tidak selesa.


Tiada Bahan Anti-Bakteria

Pad wanita adalah tempat pembiakan bakteria yang paling ideal kerana terdapatnya protin didalam darah haid. Bakteria dengan mudah masuk kedalam badan melalui vagina dan melemahkan sistem imuniti badan. Bakteria akan memasuki ke dalam sistem badan hanya dalam tempoh 2 jam sekiranya haid ini tidak dicuci.


* Setiap wanita menggunakan ~ 15 000 keping tuala wanita sepanjang hayat 
(35 tahun ;period pada usia 12 tahun dan menopouse pada usia 47 tahun).
Maka, risiko wanita itu terdedah pada Dioksin adalah 
15 000 kali !!!
Patutlah
Kanser Serviks (Pangkal Rahim) menjadi
Pembunuh No. 2 Wanita Malaysia

Tuala wanita yang selamat memang banyak kat pasaran sekarang ni.
Tapi apa salah nye bertukar pada yang lebih memberi kesan sihat dan selamat.
Memang pad biasa harganya MURAH...tapi perlu ada kesedaran bahawa aset kewanitaan kita harganya TAK TERNILAI sekiranya ianye di ragut penyakit yang biasanya menjadi pembunuh utama wanita masa kini.


Sekali lagi diulangi
"JOM BERTUKAR KEPADA PAD BIO SELEZA....HMMMMMMMMMM SELESANYEEEEE!!!"














Jika anda rasa barangan penjagaan kesihatan itu MAHAL, cuba alami kesakitan dulu.

Harga Bio Seleza Feminine Pad


Bio Seleza Mixed Set 
Bio Seleza Day Safe
Bio Seleza Panty Liner

1 mix box mengandungi :
30 pcs x 2 pack pantiliner
10 pcs x 2 pack pad siang
8 pcs x 1 pack pad malam
8 pcs x 1 pack pad malam extra panjang
Harga Retail RM131; Member rm114
=Total 96 pcs

1 day safe box mengandungi :
10 pcs x 6 pack pad siang
Harga Retail RM128; Member rm111
=Total 60 pcs

1 pantiliner box mengandungi :
30 pcs x 6 pack pantiliner
Harga Retail RM138; Member rm120
=Total 180 pcs




#BioSeleza
SALLEHA ROSLAN
011-1631 1641


Friday, August 15, 2014

Slim Fast with Premium Beautiful





Stay slim for good!
"Saya ibu pada tiga orang anak...jadi saya perlukan sesuatu yang mudah dan selamat untuk dapatkan bentuk badan yang sentiasa buatkan suami tertawan"

#premiumbeautifulexpert
#premiumbeautiful



SALLEHA ROSLAN
011-1631 1641


Wednesday, August 13, 2014

Ramping selepas bersalin dengan hanya pakai Premium Beautiful Corset

Semua ni adalah testimoni sal sendiri.

Anda juga berpeluang untuk kembali ramping selepas bersalin.
Hanya konsisten amalkan Premium Beautiful.
Anggap pb corset ni sebagai rutin harian iaitu ibarat baju dalam harian anda yang biasa-biasa anda pakai sekarang ni.

Anda boleh ke link ni
untuk mengetahui bagaimana Premium Beautiful bertindak dalam memberi kesan ramping pada pemakai.








Untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai Premium Beautiful, Atau anda perlukan khidmat rundingan percuma mengenai Premium Beautiful yang pernah anda beli sebelum ni walaupun bukan dari sal, anda tetap dialu-alukan untuk menghubungi sal bagi mendapatkan info terbaik mengenai Premium Beautiful.


Premium Beautiful Trusted Top Agent.
Salleha Roslan
011-1631 1641



Tuesday, August 12, 2014

Facial with Alfalfa and Garam Buluh

Stress dengan jerawat kecik-kecik mula naik kat tepi dagu akibat nak datang bulan, terus sal teringat idea kawan-kawan dalam whatsapp group yang diorang ada buat Mask muka dari campuran Alfalfa concentrated n Garam Buluh...

Hari ni selasa 12 August ada private invitation dari Dior untuk tengok new winter collection 2015 mereka di Starhill so Sal tak sempat sangat nak buat facial skarang ni tu yang teringat tips untuk redakan jerawat dengan Alfalfa dan Garam buluh. Lepas 20 minit buat Mask, bilas dengan air..terus rasa muka tegang n kurang lah tajam-tajam jerawat kekecik tu.

Jadi, boleh la dengan penuh confident nye bersiap pantas untuk ke private invitation Dior ni...


Live update hari ni uols.. Hehee..tetiba rajin pulak nak terus update masuk blog kan...selalu sal masuk facebook or instagram @salleharoslan je dulu n blog akan jadi berminggu minggu pending tapi hari ni terajin pulak..


Nampak tak muka confident lepas buat sendiri Mask muka hasil gabungan Alfalfa dan Garam buluh...rasa bersih muka!!! :)


Ootd hari ni:
Shawl adalah shawl rm5 yang sal beli 6 tahun dulu di pasar malam Saujana Utama..
Perlu ke mention harga tu?
Perlu la kot sebab ni kan blog sal...lagi pun nak bagi gambaran pada pembaca blog ni bahawasa nye untuk nampak ayu-ayu gitu kita tak perlu besar sangat berbelanja..yang perlu kita besarkan adalah confident level diri kita sendiri. Bila yakin dengan diri, in shaa Allah pakai la apa pun, buat la apa pun, kita tetap akan kelihatan menarik. 

Dress vouge dari Aisyah Almashoor!
Best sangat design unik dari Aisyah Almashoor ni sebab cutting dia selesa n harga pun dalam 299 je. Untuk full view nanti sal update ye.

Sal beli baju ni khas untuk ke Dior event hari ni...n nanti nak repeat beli lagi baju-baju aisyah Almashoor yang lokasi nye terletak di The Strand Kota Damansara KL. Butik Aisyah Almashoor ni betul-betul atas Zawara Kota Damansara.

Add @aisyahalmashoor di instagram

Accessories semua yang lama punye sebab sal bukan hantu accessories...sal suka beli n pakai warna yg mudah nak match.

Dan ootd paling utama dah semestinye PREMIUM BEAUTIFUL. Mana boleh tak pakai bff jutaan wanita Malaysia ni. Pb corset sentiasa di hati ;)


Jom hantar baby gebu ni dulu ke rumah mak tok. Kasi mama chance cuci-cuci mata kat Dior n starhill.



Join Top Leaders Circle we're recruiting



SALLEHA ROSLAN

Wednesday, August 6, 2014

Jem

Dah lebih sebulan tak keje ni rasa rindu pulak suasana jem macam ni...kalau tak dari 9 tahun lepas rutin harian sal suami isteri pasti wajib hadap jem pergi dan balik kerja..

Alhamdulillah peluang yang di beri bila digunakan sepenuhnye pasti akan mendatangkan hasil yang berbaloi baloi...



#Topleaderscircle
#BusinessOpportunity
#Timefreedom


Kenapa perlu Boikot Produk Israel



“Boycott adalah satu ‘peperangan’. 
Seruan boycott akan di counter oleh pihak musuh dengan mengatakan kami ‘cawangan tempatan’ dan kami hanya membayar cukai kepada kerajaan kita. Lagipun kami menyumbang kepada ekonomi negara dan menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan.
Jika semua negara membuat pengistiharan sepertt ini dan semua warga dunia terpedaya dengan seruan manis; boycott akan gagal total. Tetapi apabila McD seberang laut menerima tempias dari polisi McD Corp yang membiayai israel, maka akhirnya McD Corp terpaksa berfikir lagi sebelum meneruskan sokongannya kepada zionis kerana keuntungan seberang lautnya mula menyusut.
Ingat boycott adalah peperangan dan musuh akan menggunakan hujjah ‘yang masuk akal’ untuk menggagalkan strategi boikot” -  Aqsa Syarif




Stok lama milo,maggi dan sebgainya tu,habiskan..jangan dibuang  membazir namanya..sebab ianya bukan haram. Cuma leas ni kita jangan beli lagi..sama juga dengan intel tu..gunakan je..kalau rosak, beli jenama lain yg tak de menyumbang ke israel..







Siapa kata BOIKOT TIDAK EFEKTIF?

Credit to Dr Irfan Khairi.
Saya tidak pandai dan kurang faham politik. 
Sebab itu di facebook saya tak pernah pun menulis apa2 perihal politik. Tetapi, saya amat tahu dan faham mengenai perniagaan melalui pengalaman 14 tahun dalam bidang perniagaan dan juga konsultan/speaker kepada beberapa perniagaan besar dalam dan luar negara.

Izinkan saya mengambil masa 2 minit daripada anda untuk jelaskan bagaimana usaha boikot perniagaan-perniagaan yang membantu Zionis telah memberi impak teruk kepada mereka dan apa yang kita sebagai pejuang Islam perlu lakukan untuk terus membantu.

Baru-baru ini, dilaporkan, dua jenama gergasi dunia mengalami kejatuhan di pasaran saham dunia akibat boikot, iaitu syarikat Coca Cola dan juga Mc Donalds
CNN melaporkan (satu lagi yang perlu boikot), kejatuhan nilai dua perniagaan tersebut adalah akibat orang ramai serata dunia memboikot dua syarikat tersebut.

Di sini, perlu saya fahamkan anda, apa yang terjadi.

Sebenarnya, untuk sesebuah syarikat besar mengalami kerugian yang banyak, tidak memerlukan 100% orang boikot. Tidak juga memerlukan 50% pengguna berhenti menggunakan produk mereka. Memadai untuk sebuah syarikat besar jatuh keuntungan mereka sebanyak 10% sahaja, sudah memadai untuk memberi impak yang besar kepada organisasi. Inilah yang terjadi pada dua syarikat Coca Cola dan McDonalds.

Hakikatnya, boikot produk-produk Israel (Coke dan McD bukan produk Israel) dan juga produk yang menyokong Israel (Coke dan McD tergolong dalam yang ini), telah bermula bertahun-tahun lamanya. Sejak 2009, beberapa pasaraya besar Eropah telah mula menghentikan pengambilan stok produk-produk Israel.

Cuma sejak kebelakangan ini, isu boikot telah menjadi tumpuan pengguna dan orang ramai oleh kerana penyebaran mesej boikot melalui media sosial seperti Facbook ini.

Negara seperti Turki baru-baru ini telah menghentikan pengambilan Coca Cola untuk rak-rak kedai/pasaraya. Begitu juga hotel-hotel di India telah mula menghenti pengambilan Coca Cola di premis mereka. Pelanggan di restoran francais McDonald juga terdapat pengurangan. Mungkin dilihat tidak banyak, tetapi seperti yang dikatakan, pengurangan untung 10% akan memberi impak kepada organisasi.

Di Malaysia Persatuan Pengguna-Pengguna Islam telah menekankan 4 produk yang perlu di boikot, iaitu McDonalds, Coca Cola, Starbucks dan Colgate. Walaupun banyak lagi produk yang membantu Zionis, 4 ini diberi penekanan untuk boikot secara strategik.

Adakah dengan boikot perniagaan seperti Coca Cola, Mc Donalds, Colgate, Starbucks dan lain-lain akan menghentikan peperangan Gaza?

Jawapannya mungkin tidak. Wallahualam.


Tetapi, yang nyata, usaha boikot memberi impak kepada perniagaan-perniagaan yang membantu Zionist. Usaha boikot menjatuhkan nilai mereka di pasaran saham dan juga nilai mereka di mata insan-insan perihatin. Usaha boikot akan menjauhkan syarikat-syarikat lain dalam menjalinkan hubungan dengan regim Zionis dalam membantu mereka.

Dan inilah yang terjadi kini. Alhamudlillah, kemenangan kepada kita.

Sememangnya, untuk lakukan boikot 100% diakui adalah agak sukar. Mungkin anda sedang membaca nukilan saya ini menggunakan PC yang dikuasai Pentium? Atau di pejabat anda menjalankan tugas menggunakan Pentium? Intel juga adalah antara penyumbang terbesar Zionis. Mungkin juga antara sahabat atau keluarga kita masih merokok? Masih minum Milo? masih makan Maggie? Juga memyumbang ke arah Zionis.

Tetapi, sekiranya tidak boleh 100%, kurangkanlah 50%. Sekiranya tidak mampu 50%, kurangkan lah 10%. Ingat, kejatuhan keuntungan perniagaan dan jenama besar 10% akan memberi impak kerugian yang besar kepada organisasi tersebut.

Sekurang-kurangnya, usaha meninggalkan produk yang membantu Zionis yang sedikit itu, mampu memberi penangan yang besar kepada syarikat-syarikat yang membantu Zionis dan menjauhkan hubungan syarikat-syarikat lain dikaitkan dengan mereka seperti banyak syarikat kini.

Dan walaupun mungkin Zionist melihat kemenangan mereka dalam membunuh beribu rakyat, kanak-kanak dan ibu palestine serta mengambil tanah mereka, ia merupakan kemenangan yang kosong yang tidak mendapat restu dan dikeji satu dunia melalui usaha boikot kita.

Teringat sebuah kisah yang diceritakan oleh ustaz saya satu ketika dulu di zaman Nabi Ibrahim, yang dibakar oleh kaumnya. Seekor burung cuba memadam api tersebut menggunakan air yang dikendong di dalam paruhnya berulang alik. Walaupun gagal memadamkan api tersebut, tetapi apabila ditanya, jawabnya, ia berusaha juga - walaupun sedikit demi Islam.


Hadith riwayat Ibn Hatim, dari A’isyah ra. bahawa Rasulullah saw bersabda :”Sesungguhnya Ibrahim tatkala dicampakkan kedalam api, semua binatang yang melata dimuka bumi ini cuba memadamkan api, kecuali cicak, kerana sesungguhnya dia (cicak) meniupkan api keatas Nabi Ibrahim




Facebook pulak???
Kenapa tak boikot???


Ada yang kata juga, mengapa tak boikot FB sebab FB dimiliki Yahudi? 
Jawapan saya dah ada dalam artikel saya ni... kan saya kata kalau tak boleh boycot 100%, 50% pun ok... kalau tak boleh, 10% pun ok. Buat la apa yang termampu. Saya tak kata pun saya mampu boikot 100%. Secara jujurnya, my laptop sedang type ni pun guna Intel. Thats the point of my article.

Tetapi, janganlah sebab boikot pula sesama kita kat sini pun bergaduh. Yang boikot mengata yang tak boikot. Yang tak boikot mengata yang boikot. 

Saya yakin, yang tak laungkan "boikot" pun akan cuba kurangkan penggunaan. Just tak sebut "boikot" kerana mungkin masih guna sesetengah produk seperti Pentium (Intel), Milo & Maggi (Nestle), atau masih subscribe kepada Disney, CNN, dan Fox di Astro yang kesemuanya sepatutnya termasuk dalam senarai boikot juga (dan banyak lagi). Yang kata boikot pun mungkin masih guna produk2 ni. 

Bagi yang 100% boikot, sebaiknya bila nak sampaikan mesej boikot tu biarlah berlapis, nasihat secara baik dan tidak menyakitkan hati. Sebab takut nanti mesej tidak sampai, dan mengundangkan kemarahan.

Bagi yang tidak boikot 100% pula, boleh cuba apa yang termampu untuk kurangkan penggunaan. Kalau taknak boikot pun, tiada siapa boleh paksa. Mungkin membantu Palestine dengan cara lain seperti menderma kan? Tak siapa tahu bila menderma. So, nobody should judge others kan.

Jangan sebab niat nak hentikan perang kat Gaza sana, kita kat Facebook sini lak "perang" sesama Islam. Baru je mohon maaf sempena raya kan. Spread love, not hate sesama kita.

Tentang fb ni pun dah dijawab oleh ustaz-ustaz yang ternama..
Reason is simple:
As long it can deliver good things, why we wanna stop from doing it?
Dakwah, nasihat, malah hadith2 sahih dan tafsiran quran pun dapat disampaikan melalui media alternatif sebegini.mana tahu,amalan yg kecik ni la jadi asbab kebajikan kita di akhirat berbanding perbuatan baik kita yg  lain..wallahualam..




JANGAN LA BOIKOT SAMPAI MACAM NI SEKALI!
Tak baik tau.

Nak boikot ckuplah setakat boikot. Tak perlulah di bawak sikap yahudi buat macam rumah sendiri main terjah je bawak makanan.lepak.makan sana macam rumah sendiri......jgn smpai offending pekerja sana sebab mereka kerja secara halal.... Boikot secara berhemah. Org melayu dan islamkan ada rasa hormat.

Sungguhpun boikot adalah hak pengguna melakukan tindakan sivil sebagai tekanan namun ia tidak mewajarkan seseorang tu bertindak secara fizikal atau lisan untuk menakut-nakutkan serta mendatangkan kecederaan batang tubuh atau emosi pada pemilik premis dan pekerjanya.





Jangan boikot tu sampai kita pulak jadi macam ni:
1. Bergaduh sesama Muslim.
2. Mencaci Maki Sesama Muslim
3. Mengaibkan sesama Muslim.
4. Mendedahkan Aurat dihadapan Ajnabi.
5. Couple atau bermesra dengan yang tidak halal
Baginya
6. Segala yang membuatkan Rasulullah ﷺ sedih
7. Segala apa yang mengundang kemurkaan Allah

Kita boikot yahudi tanda kita benci yahudi.







Nasihat Buat Pemboikot McD dan sebagainya


Ini merupakan nasihat daripada seorang saudara kalian yang turut memboikot semampu beliau produk-produk yang menyokong pembinaan negara Zionis Israel.

1- Hendaklah kalian fahami bahawa produk-produk itu adalah halal, tidak haram. Jangan sesekali mengeluarkan perkataan produk itu haram, dan sebagainya.

2- Jauhilah mengeluarkan perkataan-perkataan seperti 'Pekerja McD bekerja dengan pembunuh, tak ada perkemanusiaan dan sebagainya..' Sesungguhnya perkataan sedemikian adalah perkataan hawa nafsu. Mereka bekerja mencari rezeki yang halal, dan bukan hak kita berkata sedemikian kepada mereka.

3- Jauhi sifat-sifat buruk seperti pergi bawa makanan lain dan makan dalam McD, atau saja-saja masuk McD untuk guna tandas mereka atas alasan untuk naikkan kos operasi mereka, atau berkumpul di hadapan kedai mereka. Sesungguhnya mereka membayar sewa untuk premis perniagaan itu, dan tindakan mengganggu kehadiran pelanggan mereka adalah tindakan yang melanggar akhlak Islami dan melanggar hak orang yang sudah membayar sewa untuk premis tersebut.

4- Fahamilah, boikot ini satu ijtihad politik. Ia bukan satu perkara yang qathie/pasti wajibnya. Ia akan sentiasa ada pro dan cons kerana ia satu ijtihad dalam bab keduniaan.

5- Ingatlah, saudara-saudara kita bukan hanya di Gaza, bahkan yang sedang mencari rezeki bekerja itu.

6- Memboikot adalah hak seorang pengguna. Kita sebagai pengguna berhak boikot, dan ajak orang boikot. Tetapi kita tiada hak mengganggu perniagaan orang yang sah dengan berdiri di depan kedai mereka, di pintu kedai mereka, apatah lagi masuk ke dalam premis mereka, atau mensabotaj supaya kos operasi mereka meningkat.

7- Saya memilih boikot, kerana itu hak saya sebagai seorang pengguna.









Gambar kanak-kanak di Palestine yang kehilangan ibu ayah dan keluarga ni sangat menyentuh hati :'(

Tak terbayang sekiranya itu adalah situasi anak-anak sal.
ya Allah peliharalah keamanan kami.....!!!












#supportGAZA