Thursday, September 29, 2016

Bagaimana Ingin Memilih Mentor Yang Terbaik Untuk Menjadi Usahawan Yang Berjaya

Bagaimana Ingin Memilih Mentor Yang Terbaik Untuk Menjadi Usahawan Yang Berjaya

Credit to : Penulis:  

Kategori: Artikel
Seorang usawahan yang berjaya, mereka mungkin tidak akan mencapai tahap kejayaan yang membanggakan sekiranya tidak ada mentor di sebalik kejayaan mereka. Mentor merupakan orang yang berpengalaman dalam sesuatu bidang dan mereka juga sering dijadikan contoh oleh orang ramai untuk berkongsi pelbagai ilmu.
Selain itu, mereka juga membantu anda untuk memulakan kerjaya sehingga berjaya. Jadi, bagaimana anda memilih mentor di sepanjang kerjaya anda juga memainkan peranan yang penting. Berikut merupakan beberapa perkara untuk anda memilih mentor yang terbaik.

#1 – Mempunyai Semangat Yang Tinggi

Mentor yang terbaik adalah mereka berminat dengan apa yang mereka lakukan dan sentiasa mempunyai semangat yang tinggi untuk mencapai sesuatu matlamat. Selain itu, mereka juga percaya setiap usaha yang dilakukan tanpa berputus asa walaupun berhadapan dengan pelbagai rintangan dan dugaan, pasti akan membuahkan hasil yang terbaik. Apabila sudah mencapai kejayaan, mereka mahu berkongsi kegembiraan itu dengan anda dengan berkongsi ilmu yang ada.
mentor

#2 – Sentiasa Ingin Mencapai Kejayaan

Apabila anda bijak memilih mentor sebagai tulang belakang kejayaan, secara tidak langsung anda juga turut menjadi seperti mereka. Banyak faedah yang boleh anda dapati sekiranya anda mempunyai hubungan yang baik dengan mentor. Namun, seorang mentor yang baik mereka sentiasa mempercayai setiap kebolehan yang anda lakukan dan bangga dengan setiap pencapaian anda. Mereka juga percaya yang anda mempunyai potensi yang baik untuk berjaya di masa hadapan.

#3 – Sering Memberi Inspirasi

Jika anda ingin mencari mentor yang terbaik, penting untuk anda melihat dahulu latar belakang mereka. Namun, seorang mentor yang terbaik adalah mereka yang mempunyai rekod prestasi yang cemerlang terutamanya dalam bidang kerjaya. Mereka juga sering digelar pemimpin yang dihormati untuk dijadikan contoh kepada orang lain. Dengan itu, ia juga dapat memberi inspirasi kepada orang lain untuk menjadi seperti mereka.
bill_gates 1

#4 – Tidak Memandang Rendah Kepada Orang Lain

Semua orang sedia maklum, memandang rendah kepada orang lain merupakan perkara negatif yang patut kita elakkan. Seorang mentor tidak sepatutnya mempunyai sikap yang sebegini kerana, mereka seharusnya membimbing mereka yang ingin memulakan perniagaan. Selain itu, dengan sikap yang akan membuatkan orang disekeliling merasa selesa apabila berkomunikasi antara satu sama lain.

#5 – Memberi Komitmen

Dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan, penting untuk kita memberi komitmen yang sangat tinggi untuk sentiasa fokus dan menunjukkan kita mempunyai dispilin yang bagus dalam setiap tugasan. Begitu juga kepada mentor, kerana mereka sering dianggap seorang individu yang hebat dan dapat dijadikan contoh kepada orang lain. Anda perlu bijak untuk memilih mentor yang terbaik bagi memastikan apa yang anda impikan menjadi kenyataan.
commitment

#6 – Tidak Terlalu Mengawal

Sebagai seorang manusia, sudah tentu kita merasa kurang selesa apabila segala idea mahupun keputusan dilakukan oleh orang lain. Tugas seorang mentor hanya memberi tunjuk ajar, dan selebihnya ia bergantung kepada diri kita sendiri bagaimana kita mahu membuat keputusan yang terbaik. Apa yang perlu anda lakukan adalah, rajin untuk bertanya tentang beberapa perkara yang kurang jelas, dan cuba untuk mencipta idea-idea anda sendiri.

#7 – Positif

Individu yang positif merupakan individu yang disenangi oleh orang ramai. Begitu juga dengan mentor, mereka harus menjadi seorang pendengar yang baik, lebih berfikiran terbuka, sentiasa jujur dan sering memberikan maklum balas yang baik apabila berkomunikasi dengan anda.
Business group portrait - Six business people working together. A diverse work group.

#8 – Profesional

Seorang mentor yang baik adalah mereka yang sentiasa dijadikan contoh kepada orang lain. Antaranya adalah, menunjukkan peribadi dan sikap yang baik dan positif serta tidak terlalu meninggi diri disebabkan kejayaan yang dicapai. Mereka juga tidak melibatkan masalah peribadi dalam kerja, dan secara tidak langsung dapat membuatkan mereka seorang yang sangat profesional dalam pekerjaan.




Tuesday, September 27, 2016

Selamat Pengantin Baru Aadila Saidi

Alhamdulillah Dila dah selamat jadi wife of somebody. Kak sal doakan Dila akan sentiasa bahagia, kuat, sihat dan sentiasa dalam rahmat Allah sepanjang melayari bahtera rumahtangga. We love u dear. We are not just a business partner, but we are like a family. All lasting business is build on friendship.




Suka gambar ni. Nampak sweet sangat Dila.




Kambing air tangan family Dila memang SEDAPPPPPPP!!!!!
Tau tak, sambil tulis blog entry ni, air liur kat tekak ni asik tertelan-telan je sebab membayangkan betapa sedapnye lauk kambing yang di masak sendiri oleh papa dila and family. Dua kali tambah. 


Bunga ni Dila yang buat sendiri tau. Cantik sangat.


Ni memang kawan Jalan-jalan cari makan yang secocok. Hahaa. Tapi sekarang kami dah insaf sejak terpilih untuk ke peringkat seterusnya dalam program realiti Shake Me 30 Day Weight Loss Challenge. Sal sebagai BUDDY Safriza dan Secara tak langsung program Weight Loss Challeng ni buat kan kami belajar tentang pentingnya healthy life style. Sebab tak semestinya u kurus u dah cukup sihat. Dan semestinya yang tak kurus tu memang tak sihat. Jadi program Shake Me ni buatkan kami sama-sama insaf dalam makan sebarangan unhealthy food dan buatkan kami perlu spend time untuk buat exercise yang boleh pecahkan lemak jahat dalam badan.

Untuk uol yang nak tau aktiviti harian kami untuk Reality program 30 Day Weight Loss Challeng ni uol boleh follow je Hashtag #SafrizaSallehaShakeAndShape


Lepas lupa diri makan dua pinggang nasi lauk kambing dan semangkuk pulut hitam bersantan (Ya Allah habis la kolestrol naik). kami dengan tak berapa nak segan pergi naik rumah dila and ketuk pintu bilik yang berkunci. Ye la pengantin tengah makeup kan. Maaf terpaksa menggangu :D


Nasib baik Dila memang dah bersiap so boleh la selfie jap.


Premium Beautiful Expert berWefie


Congratulation AaDila Saidi. Yeayyy three of us memang dah tak available.


Cantik Dila. Berseri sangat.


In shaa Allah bahagia dan dirahmati hingga ke Jannah.


Nak balik dah. Actually petang ni after asar kami ada Red Carpet dan Dinner di PICC. So let's move on. Dari Wangsa Maju nak ke Putrajaya untuk bersiap pakai dinner dress.




Thank you Dila for having us.


Monday, September 26, 2016

Shake Me Your Everyday Protein




Why Shake Me?
• It serves more than just an ordinary protein drink
• High in protein & dietary fiber
• Multi-source protein formula for wholesome nutrition

• Enriched with vitamins and minerals

• High in Vitamin B12 & Vitamin C

• A good source of Calcium & Magnesium
• Promotes healthy gut
• Enhances energy production for long-lasting vitality
• Formulated with non-genetically modified ingredients
• Instant & easy-to-prepare formula
• A smooth, delicious & satisfying shake 
• Only 90 calories per serving
• Low in fat
• Cholesterol-free
• No sugar added
• No preservatives
• No artificial colouring




Dalam bahasa melayu nya, kenapa Shake Me ni perlu jadi pilihan?
Sebab sangat menggalakkan penghasilan tenaga dan buatkan kita cergas walau tanpa makan banyak.

Dirumus tanpa ramuan iyang diubahsuai secara genetik.

Mudah disediakan.

Tekstur yang halus dan licin dengan rasa yang lazat.

Hanya 90 KALORI dalam setiap hidangan Shake Me.

Rendah Lemak.

Tanpa Kolestrol.

Tiada gula tambahan.

Tanpa pengawat dan tanpa pewarna tiruan.


Protein is absolutely needed for body functioning, vitality and well-being. Therefore, choosing an excellent source of protein is very important. Make your smart choice today!

Okay uol, sambil nak kuruskan badan, makesure area dagu tu pun bagi perhatian jugak. Simple je tips nak hilangkan double chin kita. Just pandang atas ceiling dan buat mulut The Kiss macam kami buat ni. So faham dah kan kenapa pose ni tetiba muncul dalam entry ni. Ni bertujuan nak tunjuk kat uol yang double chin boleh jugak di hilangkan dengan aktiviti THE KISS macam ni.

Ni ha macam dalam gambar ni. Try k buat sama-sama ;)

Let support us with follow this Hashtag #SafrizaSallehaShakeAndShape
Uol boleh la like and comment or kalau rasa bermanfaat untuk share, please reshare ye. Coz sepanjang 30 day weight Loss Challenge ni akan ada beberapa Tips yang uol boleh follow untuk sama-sama jaga badan supaya sihat .

Gara-gara Premium Beautiful, orang sebelah sal ni nyaris tak dapat masuk contest #ShakeAndShape30 day weight loss challenge sebab juri cakap Saf tak nampak besar pun... 

Best kan pakai PB sebab shape memang akan jadi TIPTOP tapi bila timbang, BMI Saf melebihi BMI yang sepatutnya. BMI normal adalah bawah 25 tapi BMI Saf cecah 29.1 so memang cukup syarat la untuk layakkan diri ke #30DayWeightLossChallenge #ShakeMeni...

Uol yang nak ikuti update kami untuk 30 days weight Loss Challenge ni boleh la follow hashtag#safrizasallehashakenshape ye 🚴🏻



Kenapa sal pun terlibat?
Sal terlibat sebab tak layak masuk challenge ni... Sedih sebab BMI sal 22 (Alhamdulillah)

So tugas Sal adalah sebagai buddy saf untuk bagi support supaya dalam masa 30 hari ni saf akan gembira dengan KEHILANGAN berat badannya 💪🏻Cayok Safriza Azwani

Ok la jom sal share kan apa kelebihan SHAKE ME ni pada uol.
 Shake Me ni produk baru kami. Selain Master Produk Premium Beautiful, now kami juga master dalam produk terbaru keluaran syarikat ni. 


Shake Me Mixed Soybean with Bamboo Salt Drink. It's your everyday protein.

Shake Me minuman protein yang sangat berkhasiat.

Nak tau kenapa protein tu sangat diperlukan oleh tubuh badan manusia?
Protein adalah Makronutrien iaitu sejenis kelas makanan yang diperlukan dalam jumlah yang besar dalam badan manusia. Protein adalah sebatian kedua paling banyak didapati lepas air dalam badan.

Protein sangat penting sebab protein ni yang bentukan struktur asas bagi setiap sel hidup termasuklah Hormon, Enzim, dan Antibodi. Protein jugak sangat penting dalam interaksi Metabolisme.

Dalam badan manusia, protein terlibat dalam banyak proses penting seperti mengawal tahap gula dalam darah, untuk penghadaman makanan, menghalang jangkitan, pengecutan otot, pembekuan darah, Membaiki sel, penghantaran sistem saraf dan banyak lagi. 

Sesuai tak Shake Me ni untuk Kanak-Kanak?
Sesuai sangat. Shake Me ni boleh diminum tak kira umur. Orang dewasa boleh, kanak-kanak yang sedang membesar pun digalakkan minum Shake Me. Hmmmmm mesti Damia Danisha Danish suka ni :D

Shake Me ni terbaik untuk membantu pertumbuhan. Sebab apa tau, sebab Shake Me ada 9 Asid Amino Penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan manusia dan hanya dapat diperolehi dari makanan je.

Shake Me membantu dalam membina dan memulihkan sel termasuklah otot, tisu, rambut, kulit, kuku dan lain-lain.


Shake Me Ingredients :
Soy Bean Powder
Isolated Soy Protein
Fructose
Polydextrose
Oat Protein
Whey Protein Powder
L-Carnitine
Fructooligosaccharide
Bamboo Salt
Vanilla Flavour 
Xanthan Gam
Vitamin and Mineral Premixed
Sucralose

Storage :
Keep in a cool and dry place away from the sunlight

Direction of Use:
Mix 1 sachet Shake Me into 200ml water. 
Avoid using hot water.
Shake well until smooth and consume immediately.


NO PRESERVATIVE
NO SUGAR ADDED
HIGH IN PROTEIN AND DIETRY FIBER
HIGH IN VITAMIN B12 & C
SOURCE OF CALCIUM & MAGNESIUM


Harga Shake Me ni RM 118 Sahaja.
Harga Shake Me Sabah Sarawak RM122.

Sekotak ada 20 Sachet Shake Me


Dua hari minum in shaa Allah CONFIRM turun 2 kilo tanpa diet ketat.


Order NOW for special Discount!
011-1631 1641


30 Day Weight Loss Challenge MOMENTS

 Bukan main-main punya challenge tau. Weol ni spesis yang kalau dah di beri tugasan, memang in shaa Allah kami akan perform yang terbaik.

Cabaran sal adalah untuk support Safriza yang perlu turunkan berat badan sebanyak 15Kg dalam masa 30 hari ni. So far Saf bagi tau berat Saf dah turun 2 kg lepas 2 hari amik Shake Me. Dan BMI Saf yang dari 29.1 dah reduce ke 28.2!! Wahhh good news la bila tanpa diet ketat pun tetap boleh reduce weight dalam Dua Kilo. Actually Saf tengah amalkan makan ikut masa yang ditetapkan dan makan sebanyak 5 kali sehari dengan piramid makanan yang betul. So tak de la lepas ni bounce back jadinya badan kita bila tiba-tiba nafsu makan datang balik.

Sebab apa tau, kalau uol diet gila-gila tak makan nasi or carbo, risiko berat badan naik mendadak biasanya akan terjadi. So better uol diet ikut pemakanan yang betul Carbo memang perlu dalam sehari tapi dengan kuantiti yang balance untuk badan kita. 

Kalau nak tau nasi banyak mana uol perlu makan, uol just sukat ikut penumbuk tangan uol je. Besar mana penumbuk kita, maka banyak tu jugak la nasi yang uol boleh amik sehari.



Nak tau tak apa kami buat ni?


 Nak tau tunggu update kami ye. So wajib la follow hashtag #SafrizaSallehaShakeAndShape


 Premium Beautiful Expert yang sangat enjoy dengan program 30 Day Weight Challenge ni.


Orang sebelah ni Sal akan pantau kemudian. Heeee :D
Love u xoxo





Saturday, September 24, 2016

Karnival Keusahawanan SKSU 2016


We are here this morning!



 Team kuning dah sampai :D

Damia and her friend. BFF Katanya. She is Athirah.

 1st thing yang diorang nak beli ni la dia. IKAN LAGA. Huh. Sorang nak semua nak. Sebekas RM10.


Dah nape muka macam ni :D

 Kat sini je mama berjaya di pow oleh Damia Danisha dan Danish sorang dua barang. Diorang beli ikan laga dan snow spray.

 Demi untuk memupuk semangat cinta kan haiwan, maka mama pun setuju la untuk beli kan ikan-ikan laga ni untuk mereka.




Last last mama jugak yang kena pegang semua. Ikan spray semula la mama yang pegang.


Sand art.
Sorry la pihak sekolah, sal rasa sepatutnya disediakan tong sampah untuk mendidik sikap membuang sampah di tempat yang betul pada anak-anak kecik ni semua. Agak kurang sesuai bila bekas cungkilan ni semua terpaksa di buang di atas tar je.


 Bersungguh. Focus.

 Yeay dah nak hampir siap dah minion Muhammad Danish Shafiq.






Yeayyy Danisha punya sand arts pun dah siap. Cantik adik color xoxo





video
Heading to Klang for business sharing.

After that kami balik rumah jap untuk solat zuhor. Then after zuhor terus shot ke Kota Kemuning Klang untuk business sharing yang berminat nak jana pendapatan melalui online bersama TLC. Siapa la yang tak nak kan kalau kena cara kita boleh dapat at least 5,000 SEBULAN sebagai side income. Sekarang ni memang nak kena ada second income untuk tampung expenses bulanan keluarga kan.

So untul uol yang berminat nak sertai Team kami yang sememangnya expert berniaga melalui online, boleh je jangan segan-segan contact sal ye. 011-1631 1641

Kalau ramai yang dah terbukti berjaya, uol pun pasti boleh berjaya!