Tuesday, January 6, 2015

Tepati masa, hargai masa orang lain!





Punctuality/Ketepatan MASA.. 

Ini je yang saya pegang dari dulu sampai sekarang.. 


Bagi saya, Ini key point untuk kita terus naik or merudum... Lebih2 lagi bagi yg bekerja sendiri or yang punyai business sendiri.. 


U must keep ON TIME OR BEFORE TIME kalau u nak terus survive or maju dalam business yg sedang u ceburi.. 


Biar orang buat kita tunggu diorg, TAPI KITA USAHA UNTUK ORANG TIDAK TUNGGU KITA..!!!


Dan sesiapa pun memang akan frust bila orang tak jaga masa.. Bad impression!!! Apa pun alasannya, ia akan tetap ALASAN !!!



Business Coaching

Hari ni dalam sejarah pulak rasa nya bila sal boleh update blog on the spot.
Ya Allah kan best kalau berpeluang update blog sama macam dapat update facebook. Sebab sal memang kerap update facebook on the spot. Maknanya setiap kali keadaan tu baru je berlaku, sure sal akan muat turunkan status n picture yang menceritakan aktiviti harian sal TERUS DI FACEBOOK.

Dan kisah personal coaching yang tak di rancang awal ni, dapat pulak sal terus update lepas sejam berjumpa dengan bakal permata yang makin menyinar ni.

Rasanya pagi tadi bila dapat tahu yaya n pai akan berada di area Sungai Buloh untuk sesi fitting client Premium Beautiful mereka, terus sal whatsapp diorang ajak jumpa kat area Sungai Buloh yang berdekatan dengan lokasi mereka berjumpa client.

Jarak rumah sal nak ke sini pun tak de la jauh sangat, adalah dalam 32 minit je menurut kata en WAZE.  

So dah alang-alang mereka pun free hari ni jom terus grab peluang untuk set appointment. Sebab tu best buat bisnez ni sebab kita akan di guide A-Z hingga menjadi. Tapi jangan salah faham ye wahai pembaca ku yang jelitawan sekelian...menjadi ni adalah bilamana diri kita sendiri pun ada KOMITMEN untuk menjadikan diri sendiri dan bukan lah bergantung harap 200% pada mereka yang menarik tangan anda.

Bila anda KOMIT, 200% Mentor akan KOMIT!

#IAMNOTSELFISH ;)

After lunch sama-sama terus tukar meja.
Hahaa lantak la ye, asalkan kita dapat sampaikan ilmu dan strategi dalam keadaan yang tenang dan selesa dalam restoren Tempayan yang terletak sebaris dengan ManjaKu Sungai Buloh ni.

Uol yang tak tau mana nak JALAN-JALAN CARI MAKAN di sekitar kawasan Sungai Buloh boleh la waze cari "MANJAKU SUNGAI BULOH" untuk makan pagi, tengah hari dan malam kat Restaurant Tempayan ni. Kalau lunch memang menu dia sangat SUPERB! Banyak pilihan untuk anda yang sememangnya suka makan macam sal ni ha ;)


Love to coach them.
Sangat-sangat serius nak berjaya Pai n Yaya ni.


All the best YAYA and PAIDI.
Kedua-duanya baru balik dari Misi Banjir di Kelantan. Tapi jejak je kaki kat Kuala Lumpur ni terus sambung aktiviti business mereka. Memang ciri-ciri usahawan jutawan dermawan ada pada mereka berdua. In shaa Allah kak sal yakin awk berdua akan pergi lebih jauh lebih baik lagi hari demi hari.

Just believe!
Kejayaan hanya untuk manusia yang berani menepis halangan dan alasan.

Dan hari ni memang saja je nak keluar rumah pakai boot yang baru di beli.
Konon nye nak pakai masa pergi Europe minggu depan ni. Tapi sebab geram tengok booy ni duduk dalam kotak je, so baik pakai je la.


Next appointment ke Selayang Mall.
Sambil-sambil tu sempat cuci mata untuk tengok boot lain juga. Haish mata ku memang pantang nampak boots sekarang ni.


Ni boot yang sal beli Ahad lepas after business appointment di The Curve.
Best boot ni sebab dia siap ada stokin kat dalam n tinggi dia senang nak adjust dan mudah nak muatkan betis-betis yang agak gebu gebas coz dia tak de zip...just bergetah jadi mudah sangat nak sarung.



Quotes of the day ;)



Let us complain LESS and give MORE!


Saturday, January 3, 2015

Hari Orientasi Darjah Dua Nur Damia Shafiqa Binti Halmie

Orientation day.
3rd January 2015. Saturday.


Hari ni mama terlalu rajin nak jalan kaki je dengan Damia ke sekolah.
Kalau last year memang Damia kena keluar seawal 6 pagi sebab masa mama masih bekerja tahun 2014 dulu jarak sekolah dengan rumah adalah sejam perjalanan dengan kereta. Tapi sejak mama full time buat bisnez dari rumah ni, jarak rumah dan sekolah hanya 5 minit je kalau jalan kaki.
Dan Damia pun setuju je untuk bersenam pagi ni dengan berjalan kaki ke sekolah, so jom mulakan langkah kanan dengan BISMILLAH.


Bayangkan, setiap level ada lebih 10 kelas...dan setiap kelas ada 40 pelajar. 
Tu yang ramai sangat jumlah pelajar dalam sekolah ni. Ikut kan rasa nak Damia dapat persekitaran pembelajaran yang tenang dan selesa. Sal bukan la jenis cerewet, tapi sal akan pastikan anak-anak sal akan perolehi suasana yang terbaik mengikut kemampuan sal. Jadi dari sini, terfikir jugak untuk mula sekolah Damia ke sekolah private. Buat masa ni, bagi Damia teruskan buat sementara waktu untuk mulakan sesi pembelajaran 2015 di sini.

Permulaan pagi ni dimulakan dengan doa dan ucapan n amanat oleh Guru Besar dan Guru Disiplin sekolah. Lepas sejam di tapak perhimpunan ni, terus berbaris untuk dapatkan buku teks dan bayar yuran PIBG sekolah sebanyak RM2O 



Lepas tu follow Damia naik ke class yang mana kelas untuk darjah dua ni tak setinggi masa dia darjah satu dulu.

Mama memang suka Damia duduk depan. 
So this year sila duduk depan lagi.

Dalam bag sekolah frozen Damia ni penuh dengan 15 buah buku teks yang di beri percuma. Alhamdulillah thank u Kementerian Pendidikan Malaysia atas sumbangan percuma buku teks ni pada anak-anak Malaysia yang bersekolah di sekolah di bawah naungan Kementerian Pendidikan Malaysia.


Dan dah semestinya bag ni la yang mama n ayah yang akan usung bawa naik n turun kelas nanti..
But i like. Memang impian sal pun nak sentiasa hantar dan amik anak pergi dan balik dari sekolah. Alhamdulillah impian ni dah jadi kenyataan. Sal memang berhasrat nak luangkan masa sepenuhnya untuk anak-anak yang merupakan amanah yang tak ternilai ni. Mereka adalah saham dunia akhirat yang Allah berikan pada sal dan suami. Jadi memang dah jadi tanggungjawab kami untuk pastikan mereka membesar dengan penuh perhatian dan kasih sayang.



Klik link ni untuk kisah:



Happy saturday all

Silence is golden...
Unless u have kids, then silence is just suspicious ;)

Selfie with Muhammad Danish Shafiq.


OOTD hari ni :
Dress as always as usual semestinya Zawara Dress.
Rania Dress Cherry Slush.

Shawl pulak dari pasar pagi ;)

Accessories dari The Street The Curve.

Opsss...OOTD wajib yang tak boleh tinggal dah semestinya Premium Beautiful.

Hari ni aktiviti dipenuhi dengan aktiviti memenuhi undangan majlis aqiqah, majlis sahabat nak ke umrah. 

Bila berjumpa dalam aktiviti kekeluargaan OR small reunion macam ni, sure akan keluar soalan keramat dari mereka iaitu " Tak ade appointment ke hari ni..selalu nampak busy je ke sana sini?"

Hahaa nampak tak contoh soalan tu?
Tu antara soalan dari STALKER!
STALKER ni lebih kurang macam ni la perumpamaan dia, mereka tau aktiviti harian kita, tapi dalam masa mereka tau tu, diorang TAK COMMENT OR LIKE pun any update yang kita share kan tu...tau-tau je bila bersembang masa bersemuka tu diorang tau segala aktiviti kita...betul kan? Adakah anda sebahagian dari STALKER yang dimaksudkan? ;D




Hindari Suasana Kecewa



Biasa kan dengar "Ala.............Kawan saya buat, kakak saya buat, makcik saya buat, jiran saya buat, aweks saya buat, isteri saya buat...bla bla bla bla...tapi tak jadi pun"


Ok la nak share antara tips supaya kita tak turut tersenarai di kalangan mereka yang tak berapa nak menjadi tadi tu... 

HINDARI SUASANA KECEWA!
Suasana kecewa dicipta oleh orang-orang yang kecewa. Orang kecewa akan berkumpul dan akan mewujudkan satu suasana kecewa. Mereka akan bercerita mengenai segala kekecewaan yang telah mereka alami. Jika anda berada di dalam lingkungan orang-orang yang seperti ni, anda juga akan menjadi salah seorang dari orang yang kecewa.

Orang yang kecewa akan melihat segala peluang sebagai sesuatu yang tidak bermakna. Tiada rangsangan dalam diri mereka untuk meneruskan usaha untuk mencapai kejayaan. “Kejayaan adalah cerita dongeng yang membahayakan. Sedap untuk didengar tetapi tak mungkin boleh diharapkan,” kata mereka.

Anda sudah pasti pernah merasai atau menghadapi kegagalan. Malah ramai daripada mereka yang telah mencipta kejayaan demi kejayaan juga pernah menghadapi kegagalan. Namun begitu, kegagalan bukanlah sesuatu yang harus membuatkan anda merasa malu lebih-lebih lagi kecewa.

Orang yang kecewa ialah orang yang banyak mengeluh daripada berusaha. Menceritakan kegagalan mereka daripada berusaha untuk menebus kegagalan. Cerita-cerita kekecewaan akan terus mewujudkan kekecewaan yang baru pula.

Oleh itu, asing kan je diri dari suasana kekecewaan. Orang yang kecewa ialah orang yang tidak mahu melihat kejayaan dan tidak percaya kejayaan itu boleh dikecapi. Anda bukan orang kecewa, anda mahu berjaya!!! "Anda yakin orang yang hidup pasti akan menghadapi mati tetapi orang yang kecewa sudah mati berkali-kali.”

Buka luas daya pemikiran anda. Sentiasa cari jalan dan usaha yang terbaik agar anda mempunyai peluang yang terbaik untuk mencipta kejayaan.


Untuk keterangan lanjut mengenai cara berkesan jana pendapatan bersama TOP LEADERS CIRCLE boleh segera hubungi sal:


Salleha Roslan

Sunday, December 28, 2014

Tsunami PB


Shopping musim sales hujung tahun ni memang best kan...memang bijak la uol yang shopping sesuatu yang boleh pakai lama...paling best adalah uol shopping baju dalam yang boleh guna untuk jangka masa panjang n boleh buatkan uol makin slim dan AWET MUDA...tolak dulu kejap handbag kasut gadget dress...selamat kan diri sendiri dulu dari membesar dengan jayanya pada tahun 2015 nanti...jom jaga badan...biar badan sihat so nak beribadat pun tak terkulat-kulat 

#PremiumBeautiful
011-1631 1641

Peluang bersara sebelum usia.




Peluang Bukan Dinanti Tapi Dicari...
Alhamdulillah ramai yang makin bijak merebut peluang untuk jana pendapatan bersama TLC...buat anda yang tercari-cari peluang untuk dapatkan side income at least 1,000 ke 4,500 sebulan boleh segera contact sal untuk sal explainkan bagaimana kami di #TopLeadersCircle mampu untuk Pencen sebelum sampai waktu dan mampu jana SOLID income sekurang-kurangnya 10k sebulan...sal sedia sharekan pengalaman 


#PremiumBeautifulExpert
#BusinessMentor

Premium Beautiful Expert Johor Bahru


Follow mama go to work hari ni.. Nanti mama bagi elaun ye ;)

Alang-alang ke Rawang, terus gunakan khidmat GDEX Express untuk pos Premium Beautiful ke Johor Bahru...sekilo baru RM12.00 je..
Saje nak test guna selain pos laju..so alhamdulillah memang terbaik la GDEX ��


Friday, December 26, 2014

Jom try Hot Pindang Kitchen punya Asam Pedas pulak



What i can say...............
Ya Allah memang antara yang terbaik!!!

Sal bagi 5 Bintang untuk asam pedas sedap kat Hot Pindang Kitchen ni.
So buat uol yang tercai-cari or memang suka jalan-jalan cari makan sekitar KL Selangor ni boleh la cuba ke sini untuk rasakan sendiri nikmat asam pedas sebenar di area Lembah Klang ni.



Lokasi dan Contact No Hot Pindang Kitchen Seksyen 10 Shah Alam : 0355231259
Kalau guna WAZE uol boleh search lokasi asam pedas sedap ni dengan menaip Reezqi Academy. Lokasi Hot Pindang Kitchen ni pun tak jauh dah dari Concorde hotel dan Plaza Masalam sekyen 9 tu. Kiranya kalau dari kedai makan ni boleh nampak dah concorde hotel tu.




Lepas memanjakan sekejap diri kat spa yang ala-ala bali ni dengan full package dari hujung rambut sampai kaki, terus ke Shah Alam untuk urusan business appointment. Lepas tu terus search lokasi untuk mengisi perut yang lapar. Sal memang penggemar asam pedas. Ikut hati nak ke Melaka je untuk makan asam pedas cik Ani di MITC tapi apakan daya kena bertabah sekejap dengan berikhtiar cari dulu asam pedas area Shah Alam ni. Dah pukul 4 Petang pun. Tak kan la nak berlari pecut ke MITC Melaka dengan tak bawa persiapan baju apa pun semata-mata nak kan asam pedas sedap yang femes kat Melaka tu kan.


Mana satu nak ni? Semua nampak sedap.


Alhamdulillah rezeki nak makan Asam Pedas Sedap kat area lembah klang ni tercapai. Kalau tengok price pun memang berbaloi sangat dengan rasa dia. Sedap dan Murah Asam Pedas di Seksyen 10 Shah Alam ni. Pada penggemar Asam Pedas sekitar KL Selangor, uol boleh la try ke sini ye. 


 Disebabkan lapar punya pasal, terus order sekali set keropok leko. Ni akibat ketagih makan keropok lekor masa jalan-jalan ke Terengganu hari tu la ni. Alhamdulillah habis jugak sebakul keropok leko ni sal dan Damia kerja kan. Alhamdulillah jugak Danisha and Danish tido, so boleh la mama makan dengan kusyuk dan tawaduk.


My favorite!
Nasi Asam Pedas dan Air Tembikai Fresh from the oven.Huhuu.. Bismillah.


Nampak tak asam pedas dia? Pekat melekat kan..Sedap u.......


 Puas makan asam pedas kat sini. Jom la uol try sendiri ok ke tak asam pedas hot pindang ni. Selain asam pedas ada je jugak menu lain macam masak singgang and daging salai masak kuning kalau sal tak silap. Harga memang kategori murah ;)

Makan sambil pakai Premium Beautiful memang buatkan diri tak rasa bersalah bila makan banyak sampai licin makanan, sebab nye tak payah nak risau yang berat badan akan naik mendadak atau bentuk badan akan mula mengembang tak tentu hala. Sebab bila pakai pb ni automatic bentuk badan maintian macam bentuk tanah yang dah lama dalam pasu ;)


#SayaSukaMakan
#JalanjalanCariMakan



Preparation for Winter time

Jom bersedia untuk percutian Musim Sejuk.
Alhamdulillah kali ni buat pertama kali nya dalam hidup, sal bakal diterbangkan secara PERCUMA bersama suami dan rakan-rakan Top Leaders Circle ke bumi Eropah. Ya Allah!!! Tak sabarnya nak jejakkan kaki ke Austria dan Hungary. Macam mana la rupanya ye buat 1st timer yang tak pernah termimpi pun nak dapat jejakkan kaki ke Bumi Allah yang penuh keindahan tu nanti.

Sal orang biasa-biasa. Orang yang berimpian biasa-biasa je dulu nya.
Dulu bagi sal, melancong ke Europe ni tak pernah ada dalam kamus wikipedia hidup sal. Sebab tau kos nak ke sana memang telan puluhan ribu ringgit. Jadi memang tak berani nak letak impian untuk ke europe memandangkan sekitar Malaysia pun nak jelajah masa tu memang tak lepas. Dengan income bekerja cukup-cukup makan, mana sempat nak berfikir untuk melancong ke musim sejuk. Nak ke musim sejuk ni besar belanja. Belum pergi lagi pun dah perlukan ribuan ringgit untuk sediakan kelengkapan macam baju sejuk, ear muff, boot, sarung tangan, snow cap, dan macam-macam lagi. Kat situ je untuk sorang dah boleh habis almost RM3,000

Tu baru kelengkapan persiapan untuk di pakai badan je.
Belum masuk Flght, Hotel, Makan Minum, dan entertainment yang lain. Praise to Allah bila semua tu sal dan suami tak perlu fikirkan belanja dia berapa. Sebab tugas kami siapkan PASSPORT dan kelengkapan pakaian musim sejuk je.

Nak tahu mana nak cari kelengkapan pakaian musim sejuk yang reasonable price dan berkualiti? Jom follow sal ke :



Loakasi Kok Kong Winter Coat ni terletak di:
No 170 Jalan Loke Yew
55200 Kuala Lumpur.




Operating Hours :
  Mon-Sat: 9:00am-7:00pm, Sun and Public Holiday: 11:00am-7:00pm 



Which one?
Tak tau nak pilih mana..so finally let's grab both! Senang..tak payah pening-pening...pink and yellow winter coats welcome to my trolley case ya ;)


I Love yellow winter coat.


And i also Love this pink winter coat.


My kids pun amik feel jugak pakai winter coat pink and red color...plan next year after Austria Hungary nak jejakkan kaki ke Kota Mekah then baru bawa diorang berjalan ke Disneyland pada musim sejuk.


Banyak pilihan warna kat Kok Kong Winter Wear ni.
Thank you master sifu CDM Chan atas recommendation untuk ke sini. Bukan apa, mudah nak buat pilihan sebab semua ada. Kiranya one stop center la untuk persiapan musim sejuk. Nak kata mahal tak la semahal mana pun, Consider mampu milik la price winter coat kat sini.


Tak sabar nak tengok muka en suami bila 1st time di bawa ke luar negera. Hehee nampak teruja husband bila pertama kali dalam sejarah dia kena buat passport ;)


" Buku Merah jangan lupa bawa moga-moga belum tamat tempoh"
Memang tak tamat tempoh la kan sebab baru buat pun hari tu kat Jalan Duta.
Nanti kan #TLCTravelog dari sal live untuk anda dari Austria dan Hungary nanti ye ;)




Wednesday, December 17, 2014

Kejayaan besar bermula dengan kejayaan kecil

Alhamdulillah sebulan dah officially sal bergelar Crown Diamond Manager dalam business ni.

Permulaan dulu sal hanya melihat kejayaan orang lain.
Namun kejayaan mereka sal jadikan pembakar semangat untuk sal bergerak ke arah kejayaan yang mereka kecapi. Dan Alhamdulillah berkat usaha, dorongan dan kerjasama yang tak pernah putus dari mentor-mentor, keluarga, suami, sahabat dan dengan izin Allah satu persatu tangga kejayaan sal mula jejaki.



 Penghujung 2011 sal hanya datang bergambar dan meraikan kejayaan mentor sal sendiri iaitu CDM Kak Salha Zain yang diraikan sebagai Crown Diamond Manager yang baru untuk tahun tersebut.

Sal jadikan kenangan di majlis Ulangtahun ke 19 tersebut sebagai insiprasi dan pembakar semangat untuk sal pun akan capai apa yang CDM Salha dah capai.














Tuesday, December 9, 2014

Majlis Aqiqah New Born Baby CDM Salha Zain

Alhamdulillah berkesempatan menghadiri majlis Aqiqah baby baru CDM Salha Zain dan CDM Al-faath di Mutiara Gombak pada 29 November yang lalu. Hari ni juga merupakan hari closing buat semua usahawan jadi memang agak terkejar sedikit dengan urusan punch barang di stokis. Walau bagaimanapun alhamdulillah kerana berkesempatan untuk sama-sama meraikan majlis Aqiqah di sini.


Ya Allah our multimillionaire mentor CDM Haji Azlan Deraman turut hadir sama ke majlis aqiqah ni dalam keadaan yang sangat bersederhana. i salute u master sifu. Very humble walau dah lama bergelar jutawan dan industri business networking ni.



Bertuah Muhammad Al-Fateh bila rambut di gunting oleh CDM Haji Azlan Deraman sambil di gendong tenang oleh ayah nya CDM Al-Faath Al-Ayubbi.


Haji muda yang berjubah putih tu nampak je dalam gambar ni macam cool kan?
Tapi di situasi sebenarnye, beliau merupakan penghangat suasana. Habis selurih surau dia kerjakan.Hahahha ya Allah bertabah la wahai mama dan ayah. Anak lelaki punya lasak memang lain dari lasak kakak-kakak. At least yang kakak-kakak tu bila kena tegur diorang duduk diam jugak la dan mudah dengar cakap. Tapi kalau Muhammad Danish Shafiq ni, kita tegur dia, dia lagi happy tergelak-gelak bila tengok mama marah. ;)


Tak boleh duduk lama kat surau tu. Kalau lama duduk kat surau tu alamatnya habis la surau tu diriuh rendahkan dengan ragam kreatif Muhammad Danish Shafiq. So, once Safriza sampai je ke surau, terus follow Saf and Aida Rashid ke rumah my mentor.


Best nye dapat tengok baby.
Semoga Muhammad Al-Fateh memebesar menjadi anak yang soleh.


Dan semoga dua anak dara yang bergambar dengan sal ni cepat-cepat ditemukan jodoh dengan mereka yang soleh.


Kenangan sebelum mengakhiri sesi ukhwah kami.
Seronok sangat sesekali dapat berkumpul dalam suasana macam ni.


Habis licin kambing kuzi kami kerjakan.
Sedap sangat-sangat kambing kuzi yang di jamu kepada kami ni.


Tak toleh kiri kanan dah.