Tuesday, October 16, 2018

SM SSM Award 2018

Monday, October 15, 2018

Bukit Timah WaterFall & Hotspring Perak






















Saturday, October 13, 2018

Premium Beautiful Expert Ke Tempat Makan Best Di Janda Baik


Tetiba Premium Beautiful Expert ni teringin nak pekena kopi kat Janda Baik.

Memang siapa yang pernah singgah kedai makan yang di beri nama Kopi Ladang ni, confirm teringin nak repeat lagi.

Ni kali ketiga kami ulang ke sini dalam tempoh 6 bulan ni. First time jejak kaki kat Kopi Ladang ni pada April 2018. Masa tu ada Seminar Diamond kat Cheringin Hills.

Kali kedua datang, awal bulan 8. Duduk kat Cheringin Hill jugak. Memang style kami, kalau dah suka sesuatu tu, kami akan stick lama. Setia sampai bila.

Ni kali ketiga sampai Janda Baik. Padahal siang tadi sebelum semayang jumaat, dah siap tolong mertua tumbuk bahan buat masak lemak ikan dengan siap tumbuh sambal belacan lagi. Memang keje hari ni menumbuk aje la. Tu yang sal rasa masak ni satu terapi. Sebab kita boleh lepaskan tekanan dengan menumbuk. Nak tumbuk orang dosa. Jadi kita tumbuk cabai, belacan, kunyit, serai tak apa.

Lepas solat jumaat, makan tengahari kat rumah mak mertua. Lepas tu kul 3.30 petang ke pos laju pulak. Lepas pos laju, rasa awal lagi nak balik rumah ni. Lagipun jumaat hari ni. Kul 4 dah banyak kete atas jalan. Jadi, sal pun cakap la kat suami mithali sal tu, yang kami nak minum kopi kat Janda Baik. Baik punya kopi selepa Min Kaffe kopi kami tu.

Suami pun on aje la. Ikutkan dia tak nak pergi sebab malam ni dia ada appointment kat Kuang. Tapi bila tau appointment cancel, tu yang terus on aje la ke Janda Baik. Lagipun kami kat tengah dah. Dah tak jauh nak naik ke Janda Baik tu. Kalau dari rumah tu ye la jugak, mau dekat sejam setengah nak sampai. Ni dalam 40 minit sampai dah.

Kami sampai dalam pukul 4.30

Terus singgah masjid bawah Cheringin Hill tu dulu untuk solat asar. Malas nak tangguh-tangguh. Sebab waktu solat kena jaga. Solat tak betul, habis amalan lain pun lintang pukang. Ni cara sal sembang dengan diri sendiri la. Kadang tu terlajak jugak ke hujung waktu. Tapi memang hati tak menentu bila solat lewat lewatkan ni.

Dah habis solat, baru naik ke Cheringin Hill Resort pulak. Cheringin ni memang best. Relax. View cantik. Bersih. Layanan baik. Parking pun senang. Range harga memang tak pernah dapat bawah 250

Dah stay kat sini, memang kami dok ulang makan kat Kopi Ladang Restoren aje la.

Kopi buatan sendiri makcik ni memang sedap. Sal suka kopi panas. Anak-anak suka yang sejuk. Tengah muda kan. Sal sebelum dapat semput dulu pun, memang gila makan ais.

Kopi yang di jadikan air sedap rasa tu, di tanam belakang kedai je. Semua a to z makcik tu usahakan anak beranak. Dah 20 tahun katanya. Dari kecil-kecilan sampai dah jadi komersial. Hasil bantuan dari MARA juga. Terbaik la makcik dan pakcik. Sikit sikit lama lama dah makin membukit. Siap dah ada brand sendiri dah. Tu yang jadinya "Kopi Ladang"

Sal tak tau la harga kopi dia berapa. Sebab tau datang order je. Suami bayar. Rasanya dalam RM5-6 juga secawan.

Nasi ayam dan sup sup dia pun sedap. Sup ayam, sup kambing. Memang maveles. Tu yang kami dok teringat je nak naik makan kat sini.

Uol yang teringin nak cuba, boleh waze je KOPI LADANG RESTOREN in shaa Allah jumpa dan sampai tepat ke lokasi.

Waktu urus niaga kopi ladang ni, setiap Jumaat Sabtu Ahad je. Hari lain tutup. Buka dari pagi sampai pukul 8 malam macam tu.

So boleh la try bawa family ke sini.

Ni ringkasan video perjalanan kami ke Janda Baik petang jumaat lepas. Semuanya unplan. Tapi sal memang sentiasa standby luggage kat bonet. Sebab keja kami memang banyak travel. Kami pulak travel ikut mode. Rasa tak nak balik, memang terus check in je mana-mana hotel. Tu antara cara untuk kami setiasa bertenaga untuk buat bisnez.



Yess.
Just make the best u have

Siang tadi tumbuk sambal belacan. Petang tetiba ada kat Janda Baik.

Yang magiknya, dalam dok fikir mana nak cari baju ganti lepas kena percikan cili dan belacan, tetiba pin pin. Bunyi abang posmen depan pintu rumah mak mertua. Suami dah gi solat jumaat. So sal la yang keluar. Amik bungkusan pos laju tu. Dan tau tak apa ada dalam bungkusan tu. Baju baru! Ya Allah. Dalam saat saat sal perlukan baju, terus dapat baju yang pertama kali dalam seumur hidup sal order online. Tu yang
terus melompat macam nak petik bintang.



Ni kawasan parking Cheringin Hill. Hotel ni memang sentiasa ramai orang. Kebanyakkan nye akan jadikan hotel ni sebagai tempat seminar dan team building.




















Jika anda ada impian untuk jadi surirumah berkerjaya, yang punyai bebas masa dan bebas tekanan kewangan, jom sal guide cara untuk mulakan perniagaan dengan modal yang tak membebankan, dan gerak kerja marketing yang sesuai dengan anda yang masih berkerja. Plan yang kami buat ni, sesuai untuk yang ada impian nak pencen muda.

Klik terus link ni:
Saya Nak Bisnez
wasap.my/601116311641

Thursday, October 4, 2018

Premium Beautiful Expert dan Loket Emas 916

Alhamdulillah
Syukur pada Allah. Setahun perjalanan untuk new chapter sal dan team, Allah permudahkan.

Setahun lepas, bulan august dan september adalah detik bermulanya sejarah baru pembinaan sal bersama team. I'm not leaving. Tak ada siapa yang disingkirkan. Tak ada siapa yang ditinggalkan. Semuanya aturan DIA. Subhanallah cantik sangat susunan Allah aturkan untuk kami sebenarnya.

Rasa sedih,
Menangis dalam hati,
Dan ada masa sesekali meluahkan pada suami disisi, mengalir juga air mata. Air mata untuk kuat bangun teruskan lagi membina. Dari situ sal banyak belajar. Don't trust anybody. Don't spend to much time for someone yang akhirnya akan hancur luluhkan hati.

Betul la usatazah Fatma selalu pesan, don't love something or someone more than Allah. Semuanya perlu bersederhana.

Pengalaman mengajar sal untuk buat baik mesti berpada. Buat jahat jangan sekali. Takpe la orang jahat ke kita pesan ustazah. Kita sabar je. Sebab orang tenang pasti menang. Dan end up, satu persatu kebenaran Allah tunjukkan. Satu persatu jalan Allah mudahkan. Allahu. Malunya dengan Allah. Banyak pertolongan yang DIA beri sampai ke hari ni.

Sebab tu sal makin cinta buat business. Business banyak ajar tentang realiti kehidupan. Bisnez banyak ajar cara keluar dari kebuntuan. Bisnez banyak bimbing untuk sentiasa dekat dengan tuhan.

Semuanya dari DIA
Bangun kita
Jatuh kita
Kejayaan kita
Kegagalan kita
Ketenangan kita
Kebahagiaan kita
Semua DIA yang beri


Jadi, jom la sal share kan tentang reward Loket Emas 916 untuk team kami.

Tahniah buat mereka.
Alhamdulillah rezeki sal dapat team yang sangat baik dalam menerima teguran membina. Yang mana, hasilnya mereka yang capai. 

Sal ada buat booster reward. Untuk yang achieve target selama 5 bulan yang di beri. Alhamdulillah. Ada 10 orang yang berjaya menggengam reward loket emas 916 ni. Rezeki mereka hasil kecekalan mereka berusaha.

Tujuan buat reward ni pun, sebagai menghargai semangat mereka. Sebab nak berjaya, semangat kena letak depan. Kena kuat semangat baru mudah nak terima dan buat.

Reward ni kira dari poket sal sendiri la. Puas hati sebenarnya walau kena keluar bajet sendiri pun. Yang penting, seronok bila mereka happy dan nak buat lagi. Just fikir macam ni je, kita beri je. Sebab in shaa Allah part kita akan ada nanti. Sebab bila banyak memberi, pasti kita akan terima kembali. Tak terima cash pun, maybe Allah beri sihat. Beri anak anak soleh solehah. Beri keluarga aman damai. Beri kemudahan untuk setiap cabaran. Peranan kita, beri. Sebab dalam rezeki kita, ada juga rezeki orang lain. Beri je walau kita belum kaya raya lagi. Sebab resepi nak kaya, kena memberi dulu walaupun kita tengah tak ada. Kita sendiri pun tengah tak cukup. Just beri.


Ni la dia 10 orang penerima Excellent award team kami. 

Diorg ni kaki bakar tau. Ada je aktiviti berapi yang diorg kongsikan setiap hari.

Cer korang tengok. Kot ada yang uol kenal ke kan. Kalau kenal, boleh la piyem tepi minta resepi. Resipi untuk berjaya buat side income. Ni geng dua kali gaji ni. Masing-masing ada kerja hakiki. Tapi dalam masa yang sama, masih sempat jana income tambahan.

Ibu-ibu hebat juga semua ni. 
Sebab masing-masing 9/10 dah ada anak. Sorang je yang masih single. Nak berkenalan sila datang interview dulu ye.

Our baby blue team

Yang hujung kiri ni Ieka Kimieka. Orang Sabah. Orang sabah sentiasa boleh bha. Hebat. Tak pernah kata tak boleh untuk capai every check point yang di beri. Mother of three yang gaya macam anak dara gitu. Semua gara-gara Premium Beautiful, Maharani dan produk SHOM yang diamalkan dengan izin Allah.






This is Elsa. Eh bukan.
This is Suzy Hendricca. Orang Sabah. Menetap di Ampang. Suzy ni antara yang sal sendiri pun tertanya-tanya, bateri apa dia guna. Sebab semua kerja dia buat. Dia ada bisnez dengal. Ada dua anak. Tak ada bibik. Ada team bisnez. Tapi dia boleh manage masa untuk setiap bulan achieve target sales. Memang hebat sangat.


One of my sentimental value. My precious diamond Hasikin Ali. Tak nak cerita banyak. Nak cakap, kin ni hebat je. Nak tau macam mana hebatnya kin, follow la facebook Hasikin Ali. Confirm geram tengok dia hari-hari ada daily cash sales.


Ni Jamilah Ismail nama di beri. 
Datang dari hujung Perlis. Mashaa Allah. Duduk jauh dari team pun boleh buat 5 angka sales kan. Hebat sangat mother of three ni.


Huwaaa. Kagum semangat Cikgu Mimi. Harmimi Ibrahim ni tengah sarat ngandung anak ke-4

Tapi gigih jugak dia bersiap untuk bina profilenya tersendiri. Masa sal dulu, sarat macam ni dah terbaring dah kat sofa. Tapi Cikgu Mimi ni kuat, dia heret juga badan dan perut sekali untuk mendaki stage 20,000 sales beliau hari ni.


Ya Allah ni mak anak lima. Tapi dia kata nak lagi. Huhu. Hebatnya awak miss lien. Anak 5 tu la yang buatkan Mazlin Shohimi ni gigih buat bisnez. Bagi la tugasan apa pun, semua dia buat sehabis baik. Buat business ni bukan sebab gila duit, tapi buat bisnez ni banyak pembelajaran dia yang kita boleh dapat. Cabaran bisnez, mampu untuk ubah sikap kita ke arah yang lebih positid lagi. Business banyak didik kesabaran kita. 



Ni my twin orang kata. Zaza nama dia. Still single. Kecik molek. Cantik je orang dia. Lembut. Gelak pun tutup mulut. Beza ngan sal. Gelak sebesar alam kalau boleh. Kalau kak limah dengar pun, lemah semangat juang dia. 


Ni kak Neng. Umur 57 tahun. Kami pinjam semangat kak Neng. Dari Singapore. 


Ni Yanie. 
Orang Terengganu. Tapi menetap dan berkerja di Ipoh Perak. Mother of Three yang tak tau la dia pakai energy apa untuk kekal cergas dan positif.


Ni Munirah. Dari Kelantan. Muda remaja je nampakkan. Tapi dah ada anak tau. Aish nama dia. Aish antara kekuatan Muni. Sebab tu Muni ni macam mana sekalipun, dia pasti tak kan berenti. Orang Kelantan yang nak berniaga, cari la Muni. Mesti awk happy dapat bantuan ilmu dan tunjuk ajar dari Muni.


Ni tengah buat apa ni.

Kita curi curi amik gambar diorg. Macam orang tengah bercinta. Kemain berpelukan di khalayak ramai 😂

Short video from the bottom of my heart.
We are No 1 Certified Premium Beautiful Expert.


Alhamdulillah after a year ❤️

Wednesday, September 19, 2018

Perkelahan Di Kledang Saiong, Meru Perak.

Nyaris cermin kereta kena pecah.

Dengar macam suspen je kan.
16 September merupakan hari Malaysia buat kami rakyat Malaysia. Dan untuk sal, 16 September merupakan hari bersejarah buat kami.





Sejarah di mana, plan untuk berkelah santai-santai di Eco Park Kledang Saiong, Meru Perak, bertukar jadi perkelahan yang adventure buat kami.

 Kerja gila bermula bila kunci kereta stuck dalam bonet. Bukan setakat kunci kereta je yang ada dalam bonet yang terkunci tu. Fon, ic, duit cash, kad, baju pun ada sekali dalam tu. Termasuk yang suami punya. Ngko rasa? 😂

Masa ni kami memang selai sepinggang. Segala harta duniawi Allah tarik sekejap. Yang ada, hanya anak-anak, dan Allah pinjamkan sahabat sejati yang ikhlas membantu di saat kami di uji dengan keadaan kecemasan macam ni.

Hutang emas boleh dibayar. Hutang budi, in shaa Allah mudah jalan ke syurga abadi. Terima kasih Allah hadirkan Tuan Hafieez dan Yanie sekeluarga buat kami. Mereka la yang banyak sangat membantu dari awal, sampai habis misi untuk buka kereta untuk dapatkan semula kunci. Percutian kami untuk sejukkan badan jadi hangat. Tapi alhamdulillah, bukan hangat yang buatkan kami berbalah. Tapi hangat yang buatkan kami makin merenung hikmah.

Bila dah selai sepinggang ni, mula tu stuck jugak. Sebab fon dua-dua tak de. Nak call minta bantuan macam mana. Tapi jangan lupa, kita ada talian bebas toll. La hawlawalla quwatailabillah. Kami ada bantuan dari DIA. Iaitu melalui sahabat kami berdua tadi. Fon mereka la yang kami gunakan untuk call minta bantuan. Kami call towing. Call towing tu, call towing ni, Towing tak boleh nak bantu. Sebab nak dapatkan towing yang ada baby tayar susah waktu ni. Kenapa perlu towing yang ada baby tayar? Sebab tayar 4-4 dah lock. Tak boleh pusing. Kenapa nak kena towing? Sebab nak bawa kereta balik ke rumah Tuan Hafieez dan Yanie, sementara kami ikhtiar unlock pintu kereta.

Sambil tu, try jugak search tukang kunci. Bila call, jawapan mereka lebih kepada "tak boleh bikin" sebab kereta continental. 

Arghhhhh buntu.
Nak nangis. Tapi relax. Budak kecik tengah perati. En suami pun tengah susah hati. So, jangan sebarkan energy lemah negetif pada orang lain.


Majoriti yang kami call, memang bagi idea untuk pecah kan je cermin kereta.

Tapi,
Tu pilihan terakhir. Sebab mikir jugak. Kalau pecah cermin kereta, pecah jugak kepala nak tunggu dapatkan cermin pengganti. Takut dapat cermin yang tak sama macam cermin ori. Lagipun ni musim hujan. Kang jadi macam tikus baiki labu pulak. Nak dapatkan yang lain, yang lain pulak yang teruk kena ganti.

Tuhan bagi ujian, bukan untuk kita merenung masalah. 
Tuhan bagi dugaan, bukan untuk kita berbalah.
Tapi tuhan bagi ujian, sebab Dia nak tengok kita ni yakin tak dengan kata-kata janji Dia yang, "dalam setiap kesulitan, pasti ada kemudahan"

Dan yess!
Alhamdulillah.
Allah hadirkan pulak sorang tukang kunci yang expert.
Dengan confidentnya tukang kunci tu kata, "pintu depan i Gerenti boleh buka. Tapi mahal sikit la boss. Tapi itu bonet, i boleh kasi cuba saja. Kita tengok macam mana" 

Dengar tukang kunci tu boleh buka pintu depan pun, sal dah lega. Sekurang-kurangnya, kami dah dapat ambik kunci rumah. So tak de la pecah kepala mikir cara nak pecahkan rumah pulak. Sebab kunci kereta kat bonet tu, 50-50 je jaminan dia untuk dapatkan semula. Ada kunci rumah, kami boleh ikhtiar balik KL dari Ipoh untuk dapatkan kunci spare.

Dan akhirnya, Alhamdulillah, tukang kunci berjaya buka pintu pemandu. Amik masa juga nak buka pintu C200 tanpa sebarang calar balar. Memang expert la chinese tu.



Ingatkan dah buka pintu depan, boleh la buka bonet.
 Tapi tak boleh! 
Huwaaaaaaa.
Sebab kereta ni safety first. Dia tak kan benarkan sistem kereta unlock bonet, jika pintu dibuka tanpa alarm atau key dia sendiri. 

Pintu depan dah boleh buka, mesti dah boleh masuk kereta kan. Dah boleh masuk kereta, mesti boleh buka kerusi belakang kan untuk tembus bonet?

Macam tu la kononnya kami fikir.
Tapi, tak semudah yang difikirkan. Berangan aje la nak tembus bonet melalui seat belakang. Sebab, kat lapisan seat tu rupanya ada satu lagi besi penghadang. Memang tak boleh tembus bonet. Keras. Padat.


Maka, cabaran seterusnya bermula. Misi membuka pintu bonet pulak. Part ni memang sangat mencabar kepakaran tukang kunci. Dekat sejam usaha unlock bonet, akhirnya tukang kunci kata "tak bole la boss" ni bukan biasa biasa punya lock ni. Master key pun tak lepas.

Kami redha aje la.
At least kunci rumah yang ada dalam dash board kereta, dah ada dalam genggaman.



Next plan, 
Balik KL.
Dapatkan kunci spare dekat rumah.

Sebelum nak balik KL, 
Kena plan mana nak susun anak pulak.
Haruuuuuu.

Timbul idea untuk letak sekejap 5 ke 6 jam Damia, Danisha, Hakim dan Hannah kat rumah mak sedara Tuan Hafieez di Manjoi.

Alhamdulillah.
Mak sedara Tuan Hafieez sudi terima 4 orang anak kami ni, sementara kami meredah highway yang penuh cabaran untuk ke KL, dan patah semula ke Ipoh pada hari yang sama. Memang kerja gile. 😂 Terima kasih aunty Intan.

Tapi, dalam fikiran kami masa ni, hanya nak cari solution je. Tak perlu fikir masalah. Sebab lagi fikir masalah, lagi banyak masalah yang akan kita tarik. Jadi, bila ada masalah, pastikan kita hanya ligat firkirkan solusi je.

Alhamdulillah sahabat kami sangat positive. Tak ada ayat-ayat yang mengkritik pun keluar dari mulut mereka. Mereka yang nampak lagi bersungguh nak membantu. Mereka la yang drive kan sal, suami dan Muhammad balik ke rumah. Perjalanan ke KL, yanie drive. Perjalanan balik, Tuan hafieez drive. Bayangkan, pergi dari IPOH-KL-IPOH hanya amik masa 4 jam setengah sahaja. Termasuk solat, minum Min Kaffe, dan makan kismis hitam kat rumah kami. Allah mudahkan cara. Allah mudahkan perjalanan. Allah pelihara kami dalam kereta dan anak-anak yang kami tinggalkan. Allah Ya Bari, Ya Wadud.

Kami perlu selesaikan cabaran ni malam ni jugak. Tak kira apa cara sekali pun. Kena selesaikan sebelum tengah malam. Sebab kawasan Perkelahan Kledang Saiong ni, kawasan baru. Operasi eco park ni sampai pukul 6 petang je. Masuk malam, dah gelap gelita. Tak de bekalan tenaga letrik disalurkan di sini pada waktu malam. Memang gelap.





Kami sampai semula di tapak parking Kledang Saiong, pada jam 10.35 malam. Memang seram kalau hanya berdua. Gelap pekat. Dan hanya kereta kami yang stuck tu je ada kat situ waktu malam pekat di hutan rekreasi ni.

Masa ni, baru semua rasa lapar.
Bayangkan, lepas selesai semua, baru kami ada selera nak makan. Last makan, breakfast tadi.

Rasa malu dengan sahabat yang banyak membantu.
Sepanjang jalan bermusafir, sal hanya doakan sesuatu untuk mereka. Hanya Allah yang tahu. Bukan mudah nak dapat sahabat yang sudi bantu di saat kita diuji macam ni. Selai sepinggang. Semua kami tak de masa ni. Tapi, Mereka yang dulu kan cash pada tukang kunci. Mereka yang start enjin, isi minyak, bayar tol, beli air untuk bawa kami balik rumah untuk dapatkan kunci spare. Ya Allah, hebatnya aturanMu. Kami hanya mampu merancang. Dan hanya engkau yang memberi izin semua ni berlaku.

Banyak kami belajar.
Belajar menghargai waktu senang.
Belajar menghargai orang yang membantu.
Belajar bersyukur dengan walau di saat buntu. 
Belajar untuk sentiasa bersatu.
Alhamdulillah semuanya selamat.
Syukur atas ujian.


Ni gambar-gambar masa proses mendapatkan bantuan towing dan tukang kunci. Sempat kami pasang khemah. Masak megi. Buat sandwich. Budak-budak asik tanya bila nak mandi. Tapi disebabkan hari hujan, dan kami pun tak boleh focus untuk sentiasa peratikan diorang dalam air, maka, khemah di darat aje la yang jadi bahan mereka waktu ni.